sâmbătă, 24 iunie 2017

in gradina, dupa ploaie


Asteptam de mult o ploaie zdravana. S-au tot anuntat coduri peste coduri, dar ploile ne-au ocolit pana azi. Parea sa fie o furtuna, insa clopotarul satului a fost vigilent si a reusit sa sparga nitel norii. Am avut o ploaie rapida de vreo juma` de ora apoi, inca vreo ora de mocaneasca, numa` buna pentru culturile de afara. A fost curata, fara gheata din fericire.
Tomatele au fost usor ciufulite de vant, insa nici una nu e rupta; au flori si unele chiar au legat.




Ceapa arata si ea binisor, nu am mai apucat sa o mulcim drept pentru care e posibil sa mai necesite o plivire. Cu siguranta o s-o napadeasca iar buruienile.


Vinetele si ardeii incep sa creasca, ardeii par sa aiba deja butoni florali. Pe vinete le-au descoperit scarbosii de Colorado, si oricat de des i-as culege, tot gasesc cate o larva hamesita fix in centrul plantei. Chiar nu stiu nici un remediu bio pentru aceste scarbosenii.



Tutunul arata grozav, e o surpriza pentru mine ca s-a prins la cat de pipernicit a fost rasadul la plantare. Am pus prea multe seminte intr-un ghiveci si nu le-am rarit la timp, asa ca e lesne de inchipuit ce rasaduri rahitice am produs.



Ultima tura de ardei si gogosari a ramas nemulcita. Speram sa ne invrednicim sa finalizam saptamana viitoare. Daca intr-adevar vine canicula e musai sa acoperim solul, ca altfel ca piatra se face terenul din gradina.

Morcovii au iesit foarte rari, pe unele randuri chiar nici un fir, nu prea le prieste solul. In toamna trebuie sa aducem mranita in gradina de la deal.



Mararul e plin de buruieni, nu am reusit sa-l plivim inca, poate ii vine si lui randul saptamana viitoare.


Bobul a inflorit, e muuuult mai scund decat anul trecut. L-am semanat prea tarziu, asta e clar.



Usturoi avem doar cateva randuri si vrem sa-l tinem de samanta. E un usturoi foarte fain primit tocmai de la Baia Mare de la prietena noastra Maria. Are cateii foarte mari cu invelis alb-sidefiu spre violet si capatana foarte compacta. Speram sa rodeasca bine ca sa-l putem inmulti.



Specla rosie de-abia rasarita trebuie in curand rarita-replantata, iar cartofii incep sa infloreasca.




Pe o parcela ingusta avem patrunjel si pastarnac pentru samanta. Pe caldura nu te poti apropia de zona repsectiva, atat de multe albine viziteaza florile pastarnacului, mai ales.




Coborand din gradina spre casa, admir cu madrie via plina de promisiuni. E primul an in care rodeste atat de bine. E meritul lui tata-socru care a stiut cum sa o taie, sa o lege sa o lastareasca si toate operatiunile care trebuiesc efectuate. Pe baza noastra facem o cultura generoasa de frunze de vie, si ici-colo cate un strugure amarat si chinuit.



Nu pot sa nu fac un popas pe la ciresul amar adus in urma cu tre ani din livada bunicilor. Inca nu are produtie pentru dulceata insa promite si noi il credem.




Aproape de casa avem straturile inaltate cu aromatice si semincere ingrijite de mama: salvie, oregano, leustean, varza kale, salate plantate pentru seminte, busuioc si rozmarin. Iar alaturi tufa de echinacea sta sa infloreasca.




3 comentarii:

  1. Aveti cirese amare?! Va invidiez. :)
    Plantutele arata minunat si este pentru prima oara cand vad flori de pastarnac.
    Abia astept vedeta de la toamna ! :)
    Sanatate si putere de munca va doresc ! Toate cele bune si mamei !
    Cand ai tu timp, dar numai daca ai, astept noutati despre ce bunantati a mai facut mama ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. avem cateva, doar asa de mancat de pofta, inca nu e suficient de mare ciresul dar in cativa ani vom avea si pentru dulceata :)
      Multumim frumos pentru urari.
      Sanatate si spor iti dorim si ti!

      Ștergere
  2. Erata: vegeta, nu vedeta. :) Desi, ea este intr-adevar o vedeta !

    RăspundețiȘtergere