miercuri, 10 iunie 2015

Despre tomate si catei

In solar apar primele provocari.
Cateva dintre rosioare au pete pe frunze – zonele afectate arata ca niste arsuri uscate. Nu pare sa fie boala, pentru ca pe dos tesutul e la fel de uscat – nu prezita perisori sau mucegai.


Nici de la soarele prea puternic nu par sa fie, pentru ca au aparut preponderent la tomatele din partea vestica a solarului unde  la exterior avem perdea groasa de vegetatie.


Dupa cate ma pricep, par sa fie ceva carente de minerale, motiv pentru care am trecut urgent la pregatirea unui cocktail de buruieni. Pentru ca nu stiu sigur ce le lipseste, am amestecat tataneasa cu urzica si coada calului si deja e de doua zile la macerat. Sambata vom incepe opratiunea “parfumata”.




In solar am copilit rosiile, de fapt Edi le-a copilit ca eu tot amanam acest proces – imi placeau asa stufoase si mi-era mila de bietii copili. A fost destul de radical, insa pana la urma e spre binele lor – sper ca acum sa-si mai ingroase tulpinile care sunt destul de fragile la baza.






Rasadurile plantate in gradina dau semne ca incep sa se acomodeze, au scapat de galbejeala specifica rasadnitei si au capatat verdele sanatos. Unele dintre ele au deja flori, desi is inalte de numa 30-40 cm.
In gradina de la deal insa, legumele din rasad arata mult  mai bine. Am reusit sa legam doua randuri de tomate, am prasit varza si conopida. Mai avem de legat doar vreo zece randuri de tomate.



Problema e ca acea gradina nu are garduri si nicicum nu putem pleca neinsotiti: Helga si Lil de urmaresc pas cu pas si se harjonesc fix pe legumele noastre.


Helga e la noi de prin aprilie – mi-a luat vreo doua luni sa ma apropii de ea: a fost parasita in camp intre doua sate pe drumul meu spre serviciu. Ma opream in fiecare dimineata si-i lasam ceva de mancare pe margine drumului si ea se apropia doar dupa ce auzea motorul pornit. A fost maltratata cu siguranta, pentru ca la orice zgomot sau orice miscare brusca se sperie si fuge sau se lipeste de pamant asteptand sa primeasca lovitura.

Lil in schimb e o haimana, probabil crescut de pui la stana. Si el a fost abandonat pe drum, insa s-a tinut de o caruta si a ajuns in sat. Cum la noi e poarta tot timpul deschisa, a intrat si s-a culcusit intr-o magazie de unde nu a mai vrut sa plece. E un caine de-a dreptul libidinos: cu cat il indeprtezi mai tare cu atat se lipeste mai mult de tine: te prinde cu labutele ca si cum te-ar imbratisa, te linge, te prinde cu coltii si te trage de pantaloni. El nu stie nici de vorba buna nici de bataie.

Ceilalti doi catei ai nostri, Rufi si Buson sunt legati de ceva vreme,  impreuna au smotocit ratele vecinei de la deal, si ne-am trezit cu plangere la politie si cu cadavrele bietelor pasari intr-o sacosa. Am dat la schimb alte trei inaripate pentru a scapa de amenda si a incheia armistitiu cu vecina. Asa ca, pana reusim sa ingradim bine toata mosia, trebuie sa ramana legati (desi nu mai pot de mila lor).


Aaa, era sa uit, de fapt avem 5 catei, Rufi are o fiica – Maronica, pe care in curand o va adopta unul din vecini. 


Ea e cumintica, deocamdata, insa vedeti si voi ca potential de nazbatii are :)

15 comentarii:

  1. Puiul mic e de-a dreptul superb. Si da, se vede potentialul :)
    Cat despre cei doi "adoptati"... bine ati facut, daca ati putut, ca i-ati luat. Cainele cica ne alege pe noi, nu noi pe el, iar ei, suflete chinuite, sunt sigura ca au fost foarte vigilenti cand au facut alegerea.
    Iar despre cei doi "legati" le doresc rabdare si voua finante sa refaceti gardul. Iar vecinului care s-a dus la politie nu-i doresc nimic. Stiu ca va primi fix ce merita.

    Foarte frumoase gradinile iar solarul... super!!! Eu, cu 28 de fire de rosii in solar cred ca ar trebui sa imi sterg blogul :)
    Sanatate si spor in toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana-Maria am murit de ras dimineata citindu-ti comentariul. Auzi nazdravanie, sa stergi minunatie de blog :))) Si noi de unde mai aflam despre nazdravaniile lui Rocky ? Unde mai vedem legume zdravene asezate ca pentru poza?
      Ne cam ustura la buget cei 4 catei, rod un sac de crontonele pe saptamana. Dar asta e, sunt o Briggite Bardot de Stanita :)))

      Ștergere
  2. N-am mai avut asa ceva la rosii. O sa ma uit pe catastifele mele, sa vad daca mi se potriveste ceva. Sa ne spui daca isi revin dupa ce le stropesti, da ?
    Maronica e o dulce :) Si i se potriveste grozav numele :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur ca revin cu noutati dupa ce le imbaiez. Dar daca gasesti ceva in arhiva ta, te rog mult trimite-mi. Sar`mana!

      Ștergere
  3. Io zic ca-i cam bine, si cu vegetalele, si cu domnii caini. La rosii eu am cam 2 tratamente - macerat de urzica sau lapte (una luem zice ca nu-i bine sa pui la macerat plante diferite, ca au termen de fermentatie diferit.) Privitor la caini - au educat pasarile vecinei la ea in curte sau pe drum? Ca daca s-ai ntamplat pe drum, musai sa-si lege si ei pasarile, ce, numai cateii sa sufere? :)

    @Ana-Maria - dar noi, astia fara solar, ce sa facem?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona si eu cred ca e mai bine sa le macerezi separat, insa ca sa actionez repede le-am bagat pe toate la butoi ( nici nu stiu exact daca le lipseste Mg sau K). Au deja doua zile si urzicile au cam inceput sa se descompuna.
      Ratele au fost educate pe teren neutru: in gradina lui unchi`miu care desparte gradina mea de gradina ei. Asadar nu pot sa ma supar prea tare pe dansa (doar la faza cu politia m-a cam necajit- ca i-am fi dat la schimb si fara sa ne faca reclamatie). Acu, asta e, noi am cumparat plasa de gard, ramane numa` sa gasim nitel timp sa inchidem tot si sa le redam libertatea.

      Ștergere
    2. ...si tanti sa-si puna ratele in lesa in afara curtii :)

      Ștergere
  4. Buna ziua tuturor, ma bucur sa stiu ca mai trateaza cineva rosiile cu lapte, ale mele sant in gradina si le aplic stropitura cu lapte o data pe saptamana si deocamdata nu am nici o problema cu bolile.De udat le ud cu macerat de urzica,tataneasa si parul porcului bineinteles diluat 1la 9 iar laptele il diluez 5 la 5 acum sa sant mari ,inflorite si cu rod. plantele le pun la macerat separat si pe urma conbin numai cat am navoie ,restul il tin la rece in beci.Despre caini si pisici ce sa va zic sant animale care imi plac dar noi inca nu ne-am mutat la casa ca nu e gata si nu are rost sa le chinui . Noi asteptam ploaia zilele trecute dar nu a vrut sa vina si pe la noi asa ca ne chinuim cu apa din fantana ca e tare uscat `pamantul dar nu ne dam batuti . o zi buna sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana o sa incerc si eu cu lapte, am citit pe paradis verde ca e bun preventiv. La mine deocamdata nu e boala, cel putin asa cred.
      Si treaba cu maceratele facute separat cu siguranta e mai buna decat mixul meu :)
      Cat despre ploaie, tare o mai asteptam si noi. Deja mi-am luat gandul ca va mai iesi ceva din semintele semnate in aprilie ( morcov, patrunjel, sfecla)...
      Multumim de vizita si te mai asteptam cu sfaturi!

      Ștergere
  5. Doamne, cata munca, dar totul arata minunat! Maronica e superba si fumoasa foc! Imi vine s-o smotocesc prin ecram computerului. :)
    Pe de alta parte, imi pare tare rau de patania cu ratele vecinii. Sper ca cele pe care le-ati dat la schimb, sa duca o viata la fel de frumoasa ca cea pe care au traiat-o pana acum la voi.
    Cat despre oamenii care parasesc caini pe camp aiurea, le spun si eu ce-a spus Ana - Maria mai sus, adica nu le doresc nimic si sper c-or sa primeasca fix ce merita. Doamne, ce suflet pot avea?!
    Plantutele arata foarte frumos, iar solarul mi se pare foarte mare. Abia astept sa vad cosurile pline cu legume. :)
    Spor in toate si sanatate multa tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici eu nu inteleg cum ai putea sa parasesti un caine, sa-l lasi asa in voia sortii. De fapt nici un animal nu cred ca as putea abandona. Helga cel putin a fost lasata la mare departare de sat, nu ar fi avut cum sa ajunga singura intr-o gospodarie sau sa poata supravietui de una singura...
    Multumim tare mult pentru aprecieri si pentru urarile de bine, va dorim asemenea!

    RăspundețiȘtergere
  7. Oana, eu nu ma necajesc sa stropesc rosiile ci ceva pompa ,eu fac dilutia intr-o galeata , lapte plus apa si fac un somoiog de lucerna si inbaiez bine rosiile din cap pana in picioare dar seara tarziu cand a trecut arsita. La noi tot a mai plouat din cand in cand dar am inteles ca la voi in moldova e seceta mare, noi scoatem apa din fantana manual ca nu avem inca curent si o lasam de azi pe maine si asa udam, e foarte greu dar si satisfactia e mare sa vezi cum te rasplatesc plantele mai ales cand nu le imbuibi cu chimicale.Eu le mai stropesc rosiile cand fac flori apoi cand leaga rod cu sare Epson adica sare amara pe care o cumpar de la farmacie, asta pentru mulre fructe si gust bun , la 4 litri apa o lingura de sare si le stropesc bine tot seara.Sarea este pentru magneziu care da gust rosiei, asa am citit si eu.Sa aveti spor la lucru!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim tare mult Ioana pentru ca ne impartasesti din secretele tale. Le notam la caietul cu retete!
      Acum le-am stropit cu maceratul de plante, insa urmatoarea tura o sa incercam si cu lapte.
      Intr-adevar e mare seceta la noi, insa asteptam zilele astea ploile.
      Spor si voua in toate !

      Ștergere
  8. In sfarsit a plouat,dar torential o ora intreaga curat fara alte evenimente ,sper ca ati avut si voi parte de ploi bune, Acum in decurs de 6 ore trebuie stropite rosiile IMPOTRIVA MANEI . La noi se anunta ploi pana maine seara.Sa aveti o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana am stropit si eu cu lapte, asa preventiv, 1 l lapte la 9 l apa.
      Pana acum se prezinta bine, dar nici nu prea a plouat.
      Multumim pentru sfaturi. Numai bine!

      Ștergere