Cand viata iti da
o lamaie, fa din ea o limonada, iar cand gradina iti da tomate din
belsug, deshidrateaza-le!
Asta am facut si noi
in zilele caniculare: am deshidratat.
San Marzano mi se par
perfecte pentru a fi uscate: sunt carnoase, cu foarte putin suc si suficient de
aromate, plus ca trei randuri din cele 7 din solar au fost ocupate de acest
soi. Am cules, le-am taiat in jumatati, le-am sarat usor si le-am asezat pe
tavi de plasa in loc insorit.
Seara am luat tavile
si le-am asezat in deshidratorul de plante.
In perioadele
caniculare, tomatele s-au uscat dupa 2-3 zile de expunere.
Acum insa, folosim si
deshidratorul electric, mai ales pe timpul noptii.
Pentru a fi marinate
in ulei, tomatele nu trebuie sa fie nici prea uscate, nici prea suculente. Insa
cum nu am putut urmari foarte bine procesul de uscare, unele dintre ele au devenit prea tari, motiv pentru care le-am
pus separat pentru a le macina si le vom
folosi la vegeta.
Cele gumate le-am
asezat in borcanele, am presarat busuioc uscat si doi trei catei de usturoi, am
turnat ulei extravirgin de masline si le-am dat la intuneric.
Dupa numai doua-trei
zile, am desfacut un borcan sa testam, apoi inca unul si inca unul… Sunt
delicioase, ne plac la nebunie asa goale, sau in sandvis cu branza sau in
omleta, sau oricum.
Evident ca pana am
ajus aici am dat rateuri peste rateuri: prima tura a mucegait (am uitat sa le
saram), a doua tura le-am uitat afara intr-o noapte cu ploaie, alt lot l-am pus
la cuptor si le-am ars, cate si mai cate.
Am incercat si
varianta cu busuioc proaspat, si chiar daca aroma este mai intensa, din pacate
produsul nu rezista foarte mult timp, busuiocul verde se deterioreaza foarte
repede.
Alternativ deshidratam
si alte legume de sezon pe care le vom marunti pentru vegeta: ardei gras, gogosari,
dovlecei, telina, morcovi, patrunjel.
Dar despre asta…, join
us again for the young and the restless J
Perfect ! Se pot face si pesto si merg perfect la spaghetti :) Bravo !
RăspundețiȘtergereIncercam Dani, multumim de pont! :)
ȘtergereUn sfat, doua in legatura cu deshidratorul? Marca, pret, consum de curent? Ma intereseaza sa imi iau unul si nu stiu ce sa aleg. Si mai ales cat curent consuma.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos.
Al nostru e Zelmer, nu am cautat marca anume, ci l-am cumparat la o super reducere :)
ȘtergerePuterea e de max 300 W, are doua trepte de uscare. Noi suntem multumiti de el, chiar nu avem ce sa-i reprosam :)) Si capacitatea e bunisoara: are 4 tavi in care incap la tomate vreo 4-5 kg.
Multumesc pentru raspuns.
ȘtergereCu drag! :)
ȘtergereBuna dimineata. Multa munca dar si rezultate pe masura. Sa aveti o toamna minunata.
RăspundețiȘtergereMultumim Vasile, asemenea!
ȘtergereIncearca si pastarnac, are un parfum exceptional si nu uita fructele, mere, pere, prune, sunt delicioase.
RăspundețiȘtergereMyky, anul asta nu ne-a iesit nici un fir de pastarnac :(.
ȘtergereO sa cumapr din piata sa incerc.
Mere clar uscam, am facut-o si anul trecut si au iesit delicioase!
Arată grozav! Și eu sunt pasionată de roșii uscate.
RăspundețiȘtergereLângă o felie de brânză și o frunză de busuioc... nimic mai bun! :)
si golae is grozave, te lingi pe degete, la propriu :D
ȘtergereFoarte bine arata rosiutele, iar pozele sunt excelente! Mi-aduc aminte de postarea de anul trecut cu vegeta din fructe deshidratate de voi. Mi-a placut!
RăspundețiȘtergereAcum o astept cumintica pe cea de anul acesta. :)
E work in progress la vegeta. Am deshidratat pastarnac, si cand am vrut sa-l macin cu rasnita mea vintage, i-am cam rupt paletele. Nu mi-am dat seama ca pastarnacul a devenit prea dur pentru masinuta mea. Asa ca acum caut o solutie de macinat. Insa ingredintele sunt pregatite si asteapta cumintele in borcane. O sa punem si rosiile care s-au uscat prea tare si nu le-am mai putu pune cu ulei. Speram sa fie mai delicios ca cel de anul trecut :)
ȘtergereVaaai, am scris fructe in loc de legume. :)
ȘtergereChiar, cum ar fi o vegeta din fructe?! :)
Anul asta am mancat o zacusca cu fructe si a fost pur si simplu de-li-cioa-sa! Avea tot felul de legume+mere +pere. Deci eu zic ca merge si cu fructe :)
Ștergereo minunatie, eu nu am reusit sa fac :(
RăspundețiȘtergeream un deshidrator dar cred ca nu l-am folosit eu cum trebuie...cert e ca rezultatul nu m-a multumit!
Trebuie sa se usuce potrivit, nici prea tare ca devin crocante si nu mai au pulpa si nci prea putin sa nu fie prea suculente. Aaa si daca presari un pic de sare procesul e mai rapid. Eu zic sa mai incerci pana iti iese, ca e pacat sa nu faci bunatati din astea acasa.
ȘtergereSucces!
Incercati cu deshidrator solar cine are posibilitatea
RăspundețiȘtergereMmm... nici nu stiu la ce reteta sa ma opresc :) Felicitari!
RăspundețiȘtergere