De la Mos Ghita am mostenit capsuni. Toata via din spatele gradinii e impanzita cu stoloni. Sunt un soi cu fructe nu prea mari insa foarte parfumate. Anul trecut am mutat o parte dintre ei: am sapat la cazma o bucata de 25 de mp din terenul cu lucerna, am maruntit cu motocultorul si i-am aranjat frumos pe randuri. A venit insa sezonul ploios, au crescut buruienile, si dragii de ei au emis drajoni in toate directiile. Ce-i drept nici noi nu i-am supravegheat asa incat sa mutam drajonii pe linie. Acum nu mai sunt chiar atat de ordonati, insa pentru ca mama i-a mulcit in februarie, au crescut foarte frumos si speram ca anul acesta sa rodeasca.
Incepand de luni am continuat operatiunea “capsuna” . Pe o alta suprafata de cca 40 mp am mutat capsunii din vie, nu toti, inca au ramas foarte multi printre butucii de vita. Saptamana viitoare urmeaza sa fie mulciti. De la acestia nu speram la rod anul asta, insa daca rodesc cei de anul trecut e suficient.
In gradina de legume am plantat salata. Am fi putut sa o lasam sa mai creasca, insa aveam nevoie de jardiniera pentru alte rasaduri. Desi a plouat destul de putin ieri, a prins bine la plantat.
Dintre semanaturile din martie doar ridichile albe au indraznit sa iasa. Celelalte plantute asteapta un pic mai multa caldura.
Am fost surprinsa sa constat puzderia de plantute de sfecla rosie care a aparut in gradina. Cea semanata cu grija de mine, sa nu fie prea deasa, ori prea adanca, nici nu se gandeste sa rasar. In schimb, in locul unde am avut in urma cu doi ani sfecla, au iesit sute de plantute. Ma gandesc ca s-a scuturat mare parte din samanta din sfecla pe care am lasat-o de samanta. Va fi o munca titanica sa le transplantam ordonat.
Tot cu surprindere am descoperit un fir de leustean, mutat probabil la arat, cu tot cu brazda drept in mijlocul gradinii. Va trebui sa il plantam intr-un loc mai umbros, daca vrem sa-l avem si anul viitor.
Aveti mare grija cu leusteanul ! Intreaba pe bunica ta cum se muta si cine trebuie sa-l mute ! Se spune ca nu oricine poate muta leusteanul ....stiu si eu de la bunica.....
RăspundețiȘtergereMa bucur ca gradina voastra e bogata ! Felicitari ! Cred ca si munca este pe masura .
mama
Nu stiu povestea cu leusteanul, dar o sa sapam dupa ea :). De munca nu ducem lipsa, sanatosi sa fim.
RăspundețiȘtergereSa rodeasca capsunii frumos si n-are importanta ca nu-s ordonati in siruri :) Iar de sfecla nu te necaji, bine ca a rasarit. Daca nu vrei sa o transplantezi, e suficient sa o raresti si frunzele fragede le faci salata. Sunt bune si dulci mai ales fierte. Iar de salata, ce sa zic, ajunge pentru un batalion :) Seara frumoasa, Oana !
RăspundețiȘtergereIs mai usor de ingrijit daca-s frumos ordonati. Dar daca am fost lensa asta vara, asa imi trebuie :)
ȘtergereCu căpşunii am şi eu o mare problemă. I-am moştenit de la foştii proprietari. Nu ne-am prea ocupat de eu, iar în primăvara asta ne-am trezit cu ei alandala de tot. Nu-s decât vreo 20 de metri pătraţi, dar acum migrează, văd că se tot întind. Şi e o dezordine... nici vorbă de rânduri frumoase şi alinieri.
RăspundețiȘtergereNici nu ştiu de unde şi cum să încep munca la ei. :)
Acum, că m-ai inspirat tu, o să-ncep să-i mut şi eu pe rânduri.
Faine plăntuţele tale.
Vorba ta - sănătoţi să fim, că muncă e din belşug. :)
Da Carmen, daca ploua se intind cat ai zice capsuna :). Sunt niste plante foarte invazive. Trebuie avut grija cand incep sa faca drajoni, sa-i dirijezi tot pe rand sau sa-i indepartezi, altfel intr-un an e iar haos.
ȘtergereFoarte frumoase capsuniile tale:)
RăspundețiȘtergereSa rodeasca mult, leusteanul e tare frumos!
Sar`mana Brandusa!
ȘtergereEu inca mai astept leusteanul sa rasara ... parca vad, ca o sa-l dau disparut :)
RăspundețiȘtergereEi, trebuie sa rasara. Mai dai sa bea niste apa, poate, poate :)
ȘtergereBuna seara,
RăspundețiȘtergereLa capsuni eu am adoptat o solutie gasita in "Paradisul meu" a lui Heinz Erven.
Plantezi randurile la 90 de cm unul de altul iar la jumatatea distantei faci un mic sant pe care-l umplii cu compost si mranita. In momentul in care drajoneaza, directionezi drajonii spre santulet, mijlocul spatiului dintre randuri si-i fixezi cu o agrafa ( scoaba) de sarma, in momentul in care au inradacinat ii desprinzi de planta mama.
O seara minunata si o saptamana cu spor ca munca-i cat cuprinde.