duminică, 8 iunie 2014

Gradina la inceput de iunie




      S-a terminat sezonul ridichilor. Le-am scos pe ultimele pretabile la consum in salata, iar cele foarte batrane au ajuns la gaini. 

       In locul lor am platat rosiile castigate la concursul Iulianei, si cateva fire mutate dintre fasole. In locul unde anul acesta am pus fasolea, am avut rosii de la banca de seminte de la Suceava, anul trecut. Din fructele cazute pe sol au iesit puzderie de rasaduri in primavara. O parte deja le-am plantat, insa mai urmeaza o parte imediat ce treminam cu salata verde. Din fericire toate firele primite de la Iuliana s-au prins, unele deja au flori, dragele de ele. La cum le-a descris, imi ploua in gura numa` cand ma gandesc la Dambovitene. 


      Morcovii trebuie rariti, am reusit sa-i scot din buruieni insa nu prea ma incumet sa-i smulg. Desi stiu ca altfel nu cresc, tot nu ma-ndur sa-i sacrific.  


      Gulioarele au inceput sa se formeze, in curand vom incepe sa le impartim cu Rita si Iuri ( ei vor primi frunzele, evident). 


      Varza rosie s-a prins, nu mi-a murit nici un fir din cele plantate. 


     La telina insa, numai cateva fire s-au prins. Cred ca am acoperit cu pamant mugurul la plantare, erau niste rasaduri foarte firave, si oricat m-am stradut sa-l las liber, se pare ca nu mi-a reusit. 


      Ardeii, desi mici, au bobocei. Am reusit sa-i prasim, si asteptam caldura ca sa inceapa a creste. 


      Experimentul cu fasole urcatoare si floarea soarelui evolueaza bine. Plantele au cam acelasi ritm de crestere. 


Rosioarela incep si ele sa infloreasca, si-au mai ingrosat tulpinile si au capatat o culoare mai sanatoasa.Au primit macerat de urzici puturos, si urmeaza sa fie protejate de craite pitice. 


      Mazarea este vedeta gradinii. Are mai bine de un metru inaltime si-i foarte stufoasa. La baza are deja pastai ce pot fi recoltate. Am rontait boabele din una din pastaile tinere si sunt deosebit de dulci si suculente. Inca nu sunt hotarata daca sa o punem la congelat sau sa o conservam la borcan. 


     Mai avem in gradina castraveti, patrunjel, marar, leustean, loboda alba si rosie, sfecla alba si rosie, ceapa alba si rosie, usturoi, vinete, varza, conopida, fasole pitica si fooooarte multe galbenele. 



      Nu mi-a rasarit nici un fir de pastarnac desi am semanat pe doua straturi, si tot un fiasco a fost cu dovleceii care cred ca au suferit de prea multa umezeala. Am semanat insa saptamana trecuta inca o runda de dovlecei, sper sa aiba timp sa ajunga la maturitate, ca tare imi plac chiftelutele de dovlecel cu marar si branza.


13 comentarii:

  1. CATA MUNCA..... CATA GRIJA...CAT DE FRUMOS ! PENTRU ASTA EU VA RESPECT SI VA IUBESC ! ACUM SA FIE SI VREMEA LA FEL DE BUNA PENTRU A AVEA BUCURIA MUNCII VOASTRE !

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări. Frumoasă grădina, aveți mai de toate. La noi situația se prezintă modest, dar sunt și enorm de multe de făcut. Vrem și noi rețeta de chiftele de dovlecel. :) Eu sunt un mare fan al feliilor de dovlecel pane (șnițel), cu usturoi. Dau carnea la o parte pentru ele.
    Spor în toate și să vă iasă dovleceii! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim!!!
      Pai chiftelele eu le fac asa: dovleceii ii curat de coaja si de seminte (daca sunt mai dolofani) ii dau pe razatoare si ii pun intr-un castron mare cu nitica sare. Ii las cam juma de ora sa lase zeama, ii scurg bine, toc marar si patrunjel cat de mult, amestec cu dovleceii, doua oua, doua cescute de faina de grau, sare si piper dupa gust. Incing tigaia si pun cate o lingura de maglavais din asta si il tiparesc sa iasa ca o parjoala. Prajesc pe ambele parti, scot pe farfurie, pun pe prima parjoala cas/cascaval ras si deasupra pun urmatoarea chiftea. Casul se topeste si cele doua se lipesc ca un sandvis. Noua ne plac si calde, dar si reci cu salata de rosii. E unul din felurile pe care le pregatim de doua trei ori pe saptamana in sezonul dovleceilor.

      Ștergere
  3. Foarte frumoase plăntuţele, bravo!

    La noi, păstârnacul a ieşit în anul următor. Acum, după doi ani, nu mai scăpăm de el, apare răzleţ prin grădină. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Carmen!
      Asa mi-a zis si matusa-mea, ca ar fi trebuit sa-l seman din toamna ca sa iasa. Chiar nu stiam ca iese asa greu, pana anul asta.

      Ștergere
    2. Eu il pun primavara devreme, prin martie.
      Pana acum a iesit.
      Eu am esuat lamentabil intr-un an cu morcovii. De atunci m-am invatat minte si iau plicuri cu seminte de la cel putin 2 firme diferite.
      Si eu sunt fana dovlecei in toate formele posibile, pane, grill, tras la tigaie cu alte legume, chiftele, supe etc etc :))

      Ștergere
    3. Asta e, lectie invatata. anul asta vom cumpara pastarnac din piata :)
      Uite ca la asta nu m-am gandit, sau iau plicuri de la firme diferite. Multumesc Simona!

      Ștergere
  4. Dupa fapta si rasplata. Munca multa , recolta bogata. Felicitari, gradina arata minunat. La morcov si noi ne-amj chinuit dar i-am semanat cu ridichile impreuna, dupa ce-am recoltat ridichile n-a mai fost nevoie sa rarim morcovii. Tot de morcovi merg foarte bine si se protejeaza reciproc cu ceapa in randuri alternative.
    O zi minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place ideea cu ridichile. Cred ca asa vom face la anul :) Multumim Vasile!

      Ștergere
  5. O frumusete de legume ! Cel mai falnic e usturoiul :) Exact asa am patit si eu cu dovleceii ... am ramas cu trei tufe. Sa ne dai reteta, si eu sunt amatoare de chiftelute de legume :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Dani! Reteta o gasesti mai sus, in raspunsul catre Scutaru.

      Ștergere