duminică, 29 martie 2015

Animal sau Vegetal?

      In acest sfarsit de saptamana am avut “sansa” sa aflu cum e cu animalele - dragalasele animale din ferma noastra pe care eu doar le-am admirat si pozat pana acum.
      Edi a fost la Brasov la rally – motiv pentru  reuniune a baietilor -  drept pentru care am ramas de garda: vineri dupa-amiaza, sambata si duminica.


      O sa va povestesc despre ziua de sambata:
     M-am trezit ca de obicei la 6, mi-am baut cafeaua si am iesit plina de energie in curte. Am hranit gainile si mi-am facut incalzirea luptandu-ma cu un cocos cu gatul gol si cu bibiloiul – pe primul l-am invins dar ce-l de-al doilea a fost mai ager si a reusit sa ma ciupeasca binisor.


     Am spalat cu furtunul vasele de apa si le-am umplut spre bucuria nebuna a ratelor si gastelor.
     Si hranitul porcilor a fost o aventura – de cum am intrat in cotet au tabarat in jurul meu mai –mai sa ma darame cu galetile cu mancare cu tot. Aceasta misiune am indeplinit-o insa fara vatamari corporale.


     Au urmat vitele si caprele: am carat fan pana am umplut ieslea, dupa care le-am scos din grajd. Le-am umplut butoaiele de apa si deja eram sleita de puteri. Aveam pleava in cap, dupa gat, in maneci, in bocanci.



     Mi-am schimbat hainele si m-am apucat de facut curat in grajd. Am carat gunoiul afara, evident acompaniata de suita de iezi, de Corbu si Bruna. Dupa aceasta operatiune ma dureau toate, imi tremurau mainile de la efort. Ca sa va faceti asa o idee : animalele noastre produc  5-6 roabe de gunoi zilnic.



     A urmat curatenia la gaini, care si asta a durat cel putin o ora – razuit fiecare gratar si fiecare raft,   schimbat paiele din cuibare, maturat si transportat gunoiul la platforma – 1 roaba.
    La porci a fost mai simplu, doar le-am dat doi baloti de paie sa aiba ocupatie si am indepartat mizeria cu un teu. Aici insa mirosul e marca  Dihor.
     La pranz a fost nevoie de o cana zdrava de cafea, pentru ca altfel as fi abandonat cu succes orice operatiune. Si da, am luat-o de la capat: carat fan, umplut butoaie cu apa, inca o tura pe la gaini pentru a le da mancare si a culege ouale.


     Am avut apoi un ragaz de vreo doua ore in care am stat nitel tolanita.
    Pe la 5 bagat vitele si caprele  in grajd, le-am dat tainul – evident cu mare zarva: mugete si behaieli – care mai de care mai pofticioasa, apoi a urmat a treia tura de umplut ieslele cu fan.
     Am hranit iar porcii – de data asta i-am inchis in “dormitor”, le-am turant mancarea in troaca si apoi le-am dat drumul.
     Pe intuneric am adunat ratele si gastele de prin curte, incepuse ploaia si le placea la nebunie sa se tavaleasca prin balti si noroi.
     Am intrat in casa dupa opt, era bine, mama facuse focul in camera. Am cazut ca de pe front si am dormit bustean. Dimineata a urmat bis.
    Concluzia mea dupa acest  weekend este ca prefer vegetal: nu te ciupeste, nu se aseaza in fata roabei plina cu gunoi, nu behaie imediat dupa ce i-ai dat apa si mancare, nu te pocneste cu coarnele cand ii asezi fanul in iesle, nu se urca in spinarea ta fix cand te chinui sa raschetezi mizeria. Da, sunt frumoase, mi-s tare dragi, insa animale = full time job.
In schimb cu plantele e mult mai simplu: le-ai semanat, le uzi, le stropesti cu ce le trebuie, le mai alinti, dar ele se hranesc singure, nu trebuie sa cureti zilnic dupa ele si nici nu suferi ca dupa un animal pierdut.
    Fix douazeci de minute mi-a luat sambata sa verific rasadnita, sa constat ca temperatura in sol e mult mai mare ca cea din are – semn ca gunoiul isi face treaba, ca au rasarit tomatele, craitele, conopida si salata, ca purecii deja au inceput sa devoreze varza, si sa toc un pumn de ardei iuti pentru a declara razboi hoardelor de insecte infometate.







31 de comentarii:

  1. Oameni cu suflet frumos ce sunteti. Va doresc mult spor in toate :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu m-am ocupat niciodata de animale, cred ca n-as avea curajul. Un mare bravo, ca ai reusit sa duci treaba la capat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Dani! Acu ` ca mi-a trecut oboseala parca nu mi se mai pare asa greu :)))

      Ștergere
  3. Va trebuie ajutoare la asemenea munca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeee deocamdata ne descurcam, dar clar peste vreo doi ani va trebui sa apelam la ajutoare

      Ștergere
  4. Cred ca sunteti niste oameni minunati, imi place umorul mocnit cu care povestesti, alte persoane s-ar fi vaitat si s-ar fi plans de toate cele... Sanatate si spor! Meritati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult pentru aprecieri. Mai facem si haz de necaz, ca asa ne sta bine :))

      Ștergere
  5. Stiu limbajul descris de tine si oboseala aceea placuta, intr-un fel anume, seara cand te pui in pat si realizezi cate ai reusit sa faci in ziua respectiva si mai ales, cate vietati animale sau vegetale, ai fericit :)))
    Ca si tine, si eu ma dau mai mult cu vegetalele :)))
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vasi mi-s dragi de nu mai pot si animalele, dar doar sa le alint. De as avea un robotel care sa le curete, sa le dea de mancare si eu numa` sa le scarpin, sa le dezmierd, sa le admir.

      Ștergere
  6. Deja mi te inchipuiam cum te lupti cu animalutele. :)))
    Stiu cat este de greu. Bunicii mei imi ziceau ca te obisnuiesti la un moment dat.
    Eu n-as putea, iti zic sincer.
    Toata admiratia din partea mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona sa stii ca ele stiu cine le e stapan. Matilda se uita cu niste ochi mirati la mine, daca ar fi putu vorbi cu sigurata m-ar fi apostrofat ca-s impiedicata si ca nu stiu "potrivala". Si pasarile cred ca m-au fugarit ca nu m-au recunoscut de stapan :)

      Ștergere
  7. Vegetal(nu ma refer numai la efort,nu as rezista sa vad cum dispar orataniile rand pe rand,ar fi prea mult pentru mine).As mai avea de spus ,dar ma opresc aici. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa e, am bocit dupa fiecare animalut pierdut. Cu timpul te mai obisnuiesti, iti dai seama ca asta e cursul firesc al vietii. Noi deja suntem de 4 ani tarani si tot ne e greu.

      Ștergere
  8. :) nu m-am gandit niciodata cat de fericita sunt ca ma ocup exclusiv de "vegetal"... ca nu ma ciupeste, ca nu ma impunge si nu-mi sare in spate :))
    Insa cred ca animalutele voastre sunt absolut minunate si mai cred ca nu ati putea fara ele. Asa, "ciupiti" si "impunsi", cred ca sunteti niste oameni tare, tare avuti (si cand zic avuti nu ma refer la bani in cont, ci la o viata frumoasa, cu de toate). Felicitari si spor la treaba!

    PS: imi pare rau ca ai ganganii in rasadnita... Sper sa reusesti sa le starpesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana- Maria sa stii ca si noi am inceput cu un catel - adus din Ferentari :), anul urmator am luat gaini, si apoi am primit caprita. Tu deja il ai pe Rocky, gaini de asemenea, asa ca ... nu se stie niciodata :)
      Multumim frumos pentru aprecieri!

      Ștergere
  9. si eu tot vegetal votez, la capitolul animal ma ocup de caini si de pisici. porci, vite, capre - n-as avea curaj, clar. sau nu acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona la noi doar eu sunt angajata, Edi se ocupa de gospodarie. Sub nici o forma nu am putea creste animale daca am avea ambii joburi - 8 ore + 2 ore de naveta deja e compromisa ziua. Asa ca tu nici sa vrei n-ai putea acum.

      Ștergere
  10. In prima poza, iedutul cel frumos sta pe spatele lui Corbu sau mi se pare mie? :)
    Iar ouale acelea din cuibar sunt de mare efect.

    Doamne, cata munca, bravo, felicitari! Imi place foarte tare cum povestesti. :)
    Sa aveti o saptamna cu spor in toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaaa, doar asa ajunge la drobul de sare. A descoperit gustul sarii si tare-i mai place.
      Iar Corbu e asa de bleg ca-l lasa sa-l calareasca.
      Multumesc tare mult pentru vizita si pentru aprecieri! O saptamana frumoasa sa ai!

      Ștergere
  11. Arata foarte bine animalele, se vede ca sunt bine ingrijite. Felicitari si spor in tot ce faceti!

    RăspundețiȘtergere
  12. Oana, ești o eroină! :) Animalele voastre sunt norocoase, că-s așa alintate și îngrijite.
    Cred că mi-ar plăcea și ie o fermă - dar oare aș rezista? :))) Nu prea cred... :)

    Deci, să mă aștept ca bibilicile să mă ciupească? Chiar și când le vreau binele, și le dau de mâncare?
    Deocamdată-s cumințele, dar nici nu au făcut un an, sunt încă tinerele, deci poate de-aia nu au tupeu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) ma simt ca Joanna d`Arc a fermei :)))
      Bibilicile fete sunt cuminti, baiatul e obraznic :) Poate si pentru ca e sezonul de imperechere, sau pentru ca nu prea ma cunosc. Toate sunt obisnuite cu Edi si cu mama. Pe mine ma vad doar seara sau in weekend.

      Ștergere
  13. Vegetal cu siguranta. Eu oricum nu mananc carne, stiu, insa, exact ce efort depui in ingrijirea animalelor.
    Animalele sunt asa de dragalase, problema e cu sacrificarea:(.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Forte putine din cele pe care le crestem sunt pentru sacrificat. Le tinem mai mult pentru lapte, oua, unele doar de companie :)

      Ștergere
  14. E clar ca votez vegetal. De asta nici nu vreau sa aud de gaini desi m-ar incanta oua proaspete mereu.
    ce este cu ardeii iuti? N-am mai auzit pana acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ardeii iuti uscati, ii maruntesc si ii pun cu apa intr-un borcan. Ii las vreo 2 zile sa-si lase iuteala in apa, dupa care diluez solutia in vermorel si stropesc. E un insecticid natural. Nu are acelasi impact ca unul de sinteza, insa folosit cu oarecare regularitate da ceva rezultate :)

      Ștergere
  15. Hristos a inviat! Paste fericit si luminos!

    RăspundețiȘtergere
  16. Adevarat a inviat! Multumim, asemenea si voua!

    RăspundețiȘtergere