marți, 21 aprilie 2015

Primavara asta totusi


Pare sa-l contrazica pe Toparceanu, clar nu seamana cu nici una din primaverile cu care ne-am obisnuit in ultima vreme. E frig rau, iar vantul nu ne slabeste deloc.
Gutuiul japonez inca sta infofolit, nu indrazneste sa se deschida defel.


Narcisele in schimb au stat inflorite aproape doua saptamani. Nici intr-un an pana acum nu ne-am bucurat de ele o perioada atat de lunga.


Forsitia mai are doar cateva stelute. L-am surprins pe cocosul alb ciugulindu-i florile, apoi le imprastia pe jos si isi chema nevestele. Iar ele, inteligente cum sunt , veneau la fuga iar cand gustau din “bunatati” ramaneau cu buza, pardon ciocul umflat. Asa ca flori mai sunt doar la partea superioara, jos au ramas  tijele goale.


Dintre lalele doar trei mi-au inflorit. In toamna am acoperit toate straturile cu paie, si cum orataniile au fost libere, unde credeti ca le-a placut mai mult si mai mult sa scurme?! Exact: in straturile cu flori, probabil sub paie se ascudeau delicatesele. Astfel doar trei boboci au scapat din ghearele gainilor, insa din cate vad si niste limacsi s-au infruptat din petale.




Liliacul e plin de boboci indrazneti, abia il astept sa infloreasca, e una din florile mele preferate.


Menta se extinde an dupa an, cred ca se impune sa-i delimitez mai bine spatiul pentru ca altfel ne trasforma curtea intr-o mentosana.



Dintre fructiferi au inflorit nectarinul, piersicii, ciresii si portaltoiul unui cais. Da, am pastrat portaltoiul datorita coloritului visiniu al frunzelor: e o pata de culoare toata vara. 

 


14 comentarii:

  1. Frumoase flori, chiar daca sunt putine. Poate anul acesta scapa mai multe de gainile curioase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa facem cumva sa largim curtea gainilor astfel incat sa nu mai fim nevoiti sa le lasam in fata unde pot deteriora florile.

      Ștergere
  2. Din poze nu se simte frigul :) Si toate arata tare bine. Anul viitor nu mai pui paie peste stratul laelelor, nu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar nu mai pun :) Ele sunt plantate intr-un fel de start inaltat si mi s-a parut ca se lasase cam tare, asa ca am adaugat paie in ideea ca se vor descompune peste iarna :)

      Ștergere
  3. Foarte frumoasr flori si plante aveti. Sa va bucurati de ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim! Asteptam caldurica sa le putem admira pe indelete, si sa poata valorifica si albinutele polenul lor.

      Ștergere
  4. Fix la asta ma gandeam si eu astazi.
    Din cauza frigului, totul stagneaza. Nici mazarea nu prea vrea sa se incumete, tot la stadiul de doua frunze, un carcel si-un zambet au ramas.
    Un picut de rabdare si vine ea si caldura...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e Simona, acusica vine caldura si iar ne plangem ca e prea clad si nu putem lucra in gradina toata ziua :)))

      Ștergere
  5. Superb,iubesc primavara cu toate florile ei parfumate si frumos colorate;sa mai puneti poze cu gutuiul japonez .

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-a placut rau de tot faza cu "mentosana". Ce bune erau pseudo-bomboanele alea! :)
    Dar, mie mi se pare ca menta arata foarte frumos, cel putin e adunata cumva intr-un loc! La mine a iesit la un metru de planta mama, cate-un mot. :)
    In schimb, gutuiul japonez m-a cucerit de tot! Am o colega care mi-a aratat o poza cu ciresii japonezi infloriti din curte rezidetialului in care locuieste. Un vis!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt superbi ciresii japonezi, si mie imi plac la nebunie. Pe strada pe care am copilarit in Bacau, aveam niste meri pitici, cu frunze rosii si cu niste flori de un roz superb. La timpul asta era o nebunie de culoare pe strada mea, tare mi-as dori sa am in curte un astfel de mar :)

      Ștergere
  7. Culorile florilor ne fac sa uitam de frigul de afara si de cenusiul ce tot mai incearca sa ramana.

    RăspundețiȘtergere