luni, 27 iulie 2015

Din gradina adunate


Sambata am adunat prima recolta diversificata de tomate.


Preferatele noastre sunt ciresele; e intr-adevar o explozie de gust si savoare in fiecare bobita. E primul an in care cultivam acest soi, fructele nu depasesc marimea unei cirese, insa planta creste foarte deasa si e plina de ciorchini. Pare si destul de rezistenta, pana acum nici una nu are semne de boala. Pentru la anul insa va trebui sa le plantam mult mai rare astfel incat sa se poate desfasura in voie.



San Marzano au fost cele mai harnice, s-au copt primele, deja culegem de mai bine de o saptamana. Au rodit abundent atat afara cat si in solar. Fructele coapte afara, desi mai mici, sunt mult mai aromate si mai dulci decat cele din solar. In plus, din ce am observat, par sa se dezvolte destul de bine si fara a fi palisate.

Marmande s-au cam imbolnavit afara, a trebuit sa defoliem putin, iar de la canicula fructele s-au cam ars pe partea expusa la soare. In solar  au rodit mult mai bine.
Inimile au  inceput timid sa se coaca doar in gradina de la deal. Sunt cele mai sensibile la boli, insa unele din preferatele noastre.


 Cele galbene mari  - Azoychka – de asemenea e primul an in care le cultivam si am ramas impresionati de marimea fructelor din gradina. In solar inca nu s-au copt.


Perunezele  au invadat gradina, e al doilea an cand le cultivam  - anul trecut a scapat de mana un singur fir si doar le-am degustat, fructele cele mai mari le-am pastrat pentru seminte. Speram ca anul acesta sa mancam pe saturate.

Mai avem cateva soiuri pe care le asteptam sa se coaca pentru a le indentifica.Spre rusinea mea, desi rasadurile au fost marcate fir cu fir pe soiuri, la transplantat in gradina le-am cam pus alandala si nu prea mai stim care pe unde-s.





Au inceput timid sa rodeasca si dovleceii. I-am pus foarte tarziu, si saracii de ei cam sufera de seceta.


Ardeii iuti mai au nitel si incep sa se coloreze, iar gogosarii sunt plini de flori.



Vinetele acus-acus is bune de salata iar telina si busuiocul sunt bine deocamdata.






Ca si “lessons learned” ale acestui sezon:
-          Distanta intre randurile de tomate trebuie sa fie mai mare de 70 cm
-     Mulcitul te scuteste de fitness-ul cu sapa;
-           Instalatia cu picatura face toti banii;
-          Rarul umple carul , desul umple fesul :)

12 comentarii:

  1. Rosiile arata foarte bine. Si celelalte legume la fel, dar rosiile sunt de departe vedetele! :)
    Sa le mancati cu placere!
    Astept vinetele care sunt favoritele mele vara. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaa, salata de vinete cu rosii, de mancat la micul dejun, la pranz si cina :)

      Ștergere
  2. ce bine arata totul!!! si la mine rosiile cheri s-au copt de doua saptamani ,rosiile mari romanesti incep sa se coaca dar anul acesta vedetele sant rosiile negre samanta trimisa din spania de fica mea de la rosiile pe care lea mancat, sant foarte gustoase si nu au coaja tare asa cum ma prevenise fica mea probabil le pieste in pamant romanesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Ioana! Majoritatea semintelor le am de la Ecoruralis si de la Banca de la Suceava. Negre inca nu am experimentat, am vrut sa iau din supermarket si sa colectez semintele dar n-am mai apucat sa o fac la timp. E in plan insa pentru anul viitor.

      Ștergere
  3. Oana eu iau semintele de la rosiile mele negre si daca nu reusesti sa procuri o sa-ti dau eu, avantajul e ca cresc asa siluete cu frunze putine si le tin pe langa tulpina nu ca cele romanesti si eu nici nu le-am copilit ca nu am avut ce,cresc cam de 1.5m inaltime si le trebuie pari de sprijin pe care vin legate, am pus cate doua fire la un cuib.iti doresc sa ai parte de racoare nu de canicula!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Ioana, desigur ca vreau, dau la schimb din ce am si iti trebuie :)
      Racoare si ploaie linistita, de asta e nevoie cred ca in toate gradinile.

      Ștergere
  4. Tare asta cu rarul :) n-am stiut-o

    Rosiile arata intr-un mare fel. Sa aveti pofta si spor la pregatiri prntru iarna. Rosii mici-mici ciresele mi-am dorit si eu. Am galbene (tot asa, super-rezistente) dar la anu' am sa-mi pun si rosii :)

    De frica sa nu fie prea dese noi am pus rosiile la 80 cm. Afara pare ok, insa in solar sunt prea rare. Poate ca in solar au crescut mai inalte si le-am rupt frunzele... nu stiu din ce motiv. La anu' la pun mai dese in solar ca vad ca merge.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ana-Maria, iti trimit eu seminte de pitice rosii, acus-acus ma apuc sa recoltez seminte. Stau ciocan pe ai mei sa nu mi le manance :)))
    70 cm am lasat si noi intre randuri, insa pentru ca nu-s pe araci ci pe sarma, si nici eu nu-s prea subtirica, mi-e cam greu sa umblu printre ele. Musai la anu` trebuie sa las mai mult spatiu daca pastrez palisarea pe sarma.

    RăspundețiȘtergere
  6. Super totul !!! Si ce frumoase sunt toate rosiile, fara exceptie !!! Sa le mancati sanatosi !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Dani! Gata concediul? ai revenit cu forte proaspete asa-i? :)

      Ștergere
  7. Si eu am o postare cu acelasi titlu :)). Frumoase rosiile si soiuri variate! La noi nu le merge atta de bine la rosii, nu le-a priit anu acesta.Busuiocul este extrem de nepretentios. La mine s-a facut atat de mare incat a inceput sa acopere trandafrii tineri si mici.
    Ardeii arata frumos si au si rod bogat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut-o :). Is tare impresionata de colectia ta de flori, si tare mi-ar placea sa pot sa ma ocup si de flori, insa momentan timpul nu prea imi permite.

      Ștergere