joi, 10 septembrie 2015

Rosii deshidratate


Cand viata iti da o  lamaie, fa din ea o  limonada, iar cand gradina iti da tomate din belsug, deshidrateaza-le!



Asta am facut si noi in zilele caniculare: am deshidratat.
San Marzano mi se par perfecte pentru a fi uscate: sunt carnoase, cu foarte putin suc si suficient de aromate, plus ca trei randuri din cele 7 din solar au fost ocupate de acest soi. Am cules, le-am taiat in jumatati, le-am sarat usor si le-am asezat pe tavi de plasa in loc insorit.



Seara am luat tavile si le-am asezat in deshidratorul de plante.


In perioadele caniculare, tomatele s-au uscat dupa 2-3 zile de expunere.
Acum insa, folosim si deshidratorul electric, mai ales pe timpul noptii.


Pentru a fi marinate in ulei, tomatele nu trebuie sa fie nici prea uscate, nici prea suculente. Insa cum nu am putut urmari foarte bine procesul de uscare, unele dintre ele  au devenit prea tari, motiv pentru care le-am pus separat pentru a le macina si  le vom folosi la vegeta.
Cele gumate le-am asezat in borcanele, am presarat busuioc uscat si doi trei catei de usturoi, am turnat ulei extravirgin de masline si le-am dat la intuneric.


Dupa numai doua-trei zile, am desfacut un borcan sa testam, apoi inca unul si inca unul… Sunt delicioase, ne plac la nebunie asa goale, sau in sandvis cu branza sau in omleta, sau oricum.
Evident ca pana am ajus aici am dat rateuri peste rateuri: prima tura a mucegait (am uitat sa le saram), a doua tura le-am uitat afara intr-o noapte cu ploaie, alt lot l-am pus la cuptor si le-am ars, cate si mai cate.
Am incercat si varianta cu busuioc proaspat, si chiar daca aroma este mai intensa, din pacate produsul nu rezista foarte mult timp, busuiocul verde se deterioreaza foarte repede.
Alternativ deshidratam si alte legume de sezon pe care le vom marunti pentru vegeta: ardei gras, gogosari, dovlecei, telina, morcovi, patrunjel.



Dar despre asta…, join us again for the young and the restless J

20 de comentarii:

  1. Perfect ! Se pot face si pesto si merg perfect la spaghetti :) Bravo !

    RăspundețiȘtergere
  2. Un sfat, doua in legatura cu deshidratorul? Marca, pret, consum de curent? Ma intereseaza sa imi iau unul si nu stiu ce sa aleg. Si mai ales cat curent consuma.
    Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Al nostru e Zelmer, nu am cautat marca anume, ci l-am cumparat la o super reducere :)
      Puterea e de max 300 W, are doua trepte de uscare. Noi suntem multumiti de el, chiar nu avem ce sa-i reprosam :)) Si capacitatea e bunisoara: are 4 tavi in care incap la tomate vreo 4-5 kg.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru raspuns.

      Ștergere
  3. Buna dimineata. Multa munca dar si rezultate pe masura. Sa aveti o toamna minunata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Incearca si pastarnac, are un parfum exceptional si nu uita fructele, mere, pere, prune, sunt delicioase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Myky, anul asta nu ne-a iesit nici un fir de pastarnac :(.
      O sa cumapr din piata sa incerc.
      Mere clar uscam, am facut-o si anul trecut si au iesit delicioase!

      Ștergere
  5. Arată grozav! Și eu sunt pasionată de roșii uscate.
    Lângă o felie de brânză și o frunză de busuioc... nimic mai bun! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte bine arata rosiutele, iar pozele sunt excelente! Mi-aduc aminte de postarea de anul trecut cu vegeta din fructe deshidratate de voi. Mi-a placut!
    Acum o astept cumintica pe cea de anul acesta. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E work in progress la vegeta. Am deshidratat pastarnac, si cand am vrut sa-l macin cu rasnita mea vintage, i-am cam rupt paletele. Nu mi-am dat seama ca pastarnacul a devenit prea dur pentru masinuta mea. Asa ca acum caut o solutie de macinat. Insa ingredintele sunt pregatite si asteapta cumintele in borcane. O sa punem si rosiile care s-au uscat prea tare si nu le-am mai putu pune cu ulei. Speram sa fie mai delicios ca cel de anul trecut :)

      Ștergere
    2. Vaaai, am scris fructe in loc de legume. :)
      Chiar, cum ar fi o vegeta din fructe?! :)

      Ștergere
    3. Anul asta am mancat o zacusca cu fructe si a fost pur si simplu de-li-cioa-sa! Avea tot felul de legume+mere +pere. Deci eu zic ca merge si cu fructe :)

      Ștergere
  7. o minunatie, eu nu am reusit sa fac :(
    am un deshidrator dar cred ca nu l-am folosit eu cum trebuie...cert e ca rezultatul nu m-a multumit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa se usuce potrivit, nici prea tare ca devin crocante si nu mai au pulpa si nci prea putin sa nu fie prea suculente. Aaa si daca presari un pic de sare procesul e mai rapid. Eu zic sa mai incerci pana iti iese, ca e pacat sa nu faci bunatati din astea acasa.
      Succes!

      Ștergere
  8. Incercati cu deshidrator solar cine are posibilitatea

    RăspundețiȘtergere
  9. Mmm... nici nu stiu la ce reteta sa ma opresc :) Felicitari!

    RăspundețiȘtergere