luni, 7 decembrie 2015

Prin ograda

       La oras ne trezeam dupa 9 in weekend-uri. Nu era nici o graba, leneveam in pat ore bune, discutam cafeaua pe-ndelete, ne prindea amiaza in pijamale.
    Tarani fiind, acum nu ne permitem sa dormim mai tarziu de 7, nici macar in weekend-uri. Animalele nu masoara timpul cu saptamana!
       Asadar, cam asa arata inceputul unei zile de duminica:
  •           Imediat ce am sorbit ultima picatura de cafea, luam galetile cu apa calduta si ne indreptam spre sura;
  •           In drum aruncam cateva galetuse de boabe de porumb si deschidem poiata, miscandu-ne cat se poate de rapid din fata usii pentru a nu deveni aeroport pentru zburacioase;
  •           Intram in grajd insotiti de juniorii mancaciosi;


  •           Cat Edi mulge vacile eu ma delectez  cu animalele mai putin productive si observ cum motanul Bartos este educat/smotocit de pufoseniile lui Rufi;


  •   Marin e intrigat de prezenta mea in grajd, motiv pentru care considera oportun sa-mi fure caciula, sa-mi mestece vesta de fas si sa ranjeasca spre mine. Inca mi-e usor frica de el, iar el  e inca prea curios


  •       Toti cei mici stiu ca urmeaza sa primeasca lapte caldut proaspat muls asa ca se tin de sotii primprejurul meu;


  •       Lil se cuibareste in fan si profita din plin de ultra-violetele diminetii pentru a-si improspata bronzul. Unul din juniori il urmeaza intocmai – probabil is intensifica petele


  •           Blu  are ochii albasti ca un cer senin de vara. Stie ca ne este foarte drag  si e obraznic foc - ori de cate ori il cert ca-mi smotoceste motanul face o mutra de milog de iti vine sa-i ceri tu scuze.


  •          Ma cocot in podul surii in constructie si admir la rasarit cerul albastru ca ochii lui Blu


  •          La apus e inca o parte de faneata verde iar pe marginea padurii mai sunt cateva palcuri din prima zapada;


  •           Luna inca nu a apus, se zareste si ea inspre Ceahlau


  •           Dupa ce ducem laptele in casa si hranim catei, matoance si purcei, vine randul rumegatoarelor. Acum avem 3 vacute, doua junici si o vitica.


  •           Bruna a crescut foarte frumos, aproape ca a ajuns-o pe Matilda

  •           Capritele s-au intors si ele de la stana si sunt sistematic antrenate de Marin – cand are chef de joaca le fugareste prin toata ograda



  •           Le mai admiram nitel, mai scarpinam pe una pe alta, constatam ca mai avem de lucru cel putin o saptamana la noul grajd pentru vite si speram sa mai tina vremea sa-l terminam;

  •     Pornim spre casa si observam ca gastele incep sa se balaceasca in apa proaspat schimbata. Tare mult si-ar dori un iaz in care sa poata intra cu totul;


  •          Ratele stau deocamdata pe uscat, daca se apropie de apa isi iau papara de la gaste. Dar nici cu ele nu mi-e rusine: smotocesc gaini, pisici si catei;


  •           Cocosul pitic invata sa cante si scoate un gajait de parca s-ar ineca. Are noroc ca-i frumusel, ca la cat ii de galagios, nu l-as vedea prea bine.


Si cam asa s-a dus jumatate din zi. Abia pe la 11 mancam micul dejun, eventual mai bem o cafea sau un ceai in tihna. La pranz mergem sa facem curat la animale  dupa care o luam de la capat cu hranitul, adapatul, scarpinatul.
Nu-i asa ca e un deliciu viata la tara?!

24 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. chiar asa e, mai ales cand ai animale!

      Ștergere
    2. Ai o ograda atat de plina de fapturi care te asteapta nerabdatori si dimineata si la orele la care burticile lor s-au obisnuit cu potol, incat nu ai cum sa dormi in pijamale pana la pranz. Insa eu cred ca asta te face sa te simti vie, simti gustul vietii si al muncii tale. Si macar stii ce pui pe masa cand culegi fructe si legume din propria gradina. De carnita nu vorbesc, ca poate ti-s mai dragi asa vii, decat onorand masa de sarbatoare :).
      La multi ani, sanatate si spor in toate in noul an!

      Ștergere
  2. Frumos,frumoase si motatele-blanite,cornite,inaripate balacite ori cantatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne sunt tare dragi, insa ne leaga de ele. Toate! si blanoasele si penoasele au nevoie de atentie si grija permanenta.

      Ștergere
  3. Buna seara. E mai delicioasa viata la ferma decat zgomotul rotopercutantei in peretii de beton. Abia astept sa vina primavara sa ajung la gradina la Valcea. O gospodarie pe cinste cere si multa munca si dupa cate se vede nu v-ati dat in laturi. Felicitari si spor la treaba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Vasile! Ne incurajam si noi unul pe altul: hai ca mai e un pic, le punem pe toate la punct si dupa aia numai intretinem, si va fi mai usor :)

      Ștergere
  4. Sa aveti vreme buna sa terminati constructia si putere de munca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim! Chiar suntem pe ultima suta de metri cu constructia. Abia asteptam sa le vedem in "casa noua" :)

      Ștergere
  5. Asa cum ne-ati obisnuit, este o mare placere sa ne plimbam prin ograda voastra. Daaca as fi acolo, nu stiu pe cine as smotoci mai repede. :) Marin are o fata de nazdravan iar Bruna a ajun si ea o adolescenta frumoasa. Inaripatele arata foarte bine cu hainutele lor de iarna, sunt dodoloate. :) Blue este un vis! Numai la Husky am mai vazut nuanuta aceea de albastru - bleu. :)
    Mi-a placut si cum ne-ai descries sfarsitul de saptamana la voi. Doamne cata munca, sa va dea Dumnezeu multa sanatate si putere ca tare sunteti gospodari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noi suntem tare surprinsi de Blu, maica-sa e Rufi cu ochi maro-portocalii iar taica-su e ciobanescul mioritic al unchiului, si are ochi negri. La fel frate-su are ochi negri. Oricum ne topeste cu privirea :))
      Multumim de vizita si de urari Mihaela! Numai bine si tie!

      Ștergere
  6. Stiu exact despre ce vorbesti in postare si mai ales despre faptul ca punem mai intai animalele si problemele din gospodarie si apoi micul dejun. Si pe noi poate ne apuca si 12 si atunci ne dam seama ca "ne cam roade stomacul". Cafeau sigur, la prima ora :)
    Aveti o gospodarie tare frumoasa si completa, care va aduce atat de multe satisfactii! Bravo voua!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Vasi. Ma gandeam eu ca ne intelegi foarte bine, mai ales la partea cu vacutele :)
      Iti dai seama ca va arat doar partea frumoasa, si nu muntele de balegar, sopronul pe care l-au daramat cand s-au luat in coarne, si cate si mai cate dintr-o gospodarie :)
      Privim intodeauna partea plina a paharului!

      Ștergere
  7. Doamne ce multe animale...cred ca e o schimbare imensa de la oras! Imi place Blu cu tot cu ochii lui albastri, nici Lil nu e mai prejos. O gramada de munca pentru ca aveti dreptate, animalele nu asteapta! Viata la tara, asa grea cum este ea in Romania, are farmecul ei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E grea Adriana, mai ales cand esti incepator si trebuie sa mai si construiesti.Dar si satisfactiile sunt pe masura. Cand vad vacutele cum isi intind barbiile pentru a fi scarpinate si cum se uita cu ochii lor mari si rotunzi, sau cum ne atentioneaza Iuri ca e prezent si trebuie si el tras de barbison, ori cum te intampina cateii si hoardele de pisici cand vii de la servicu, uit de toate greutatile :))

      Ștergere
  8. Tare mult imi place ce aveti voi in ograda,eu am ramas doar la catei,mi-ar placea ceva caprite,dar afland ca trebuie sa ma scol dimineata sa le mulg,sa le dau de mancare,etc.,seara la fel,am zis mai bine cu cateii,iei se trezesc cand ma trezesc eu,mananca cand le dau fara graba,dar ma bucur cand vad la altu ca face eforturi de a convietui cu alte animale care necesita mai multa atentie.
    Acum imi doresc niste arici,de ei cred ca pot avea grija.
    Ma bucur pentru voi si necuvantatoarele care le aveti,sa le dai la toti o imbratisare de la mine.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niste arici??? Nu cred ca se inteleg cu cateii.:))
      Multumim de vizita si aprecieri. Intr-adevar cand ai animale nu prea mai poti lenevi dimineata in pat. Mort copt trebuie sa ai grija de ele.
      Numai bine!

      Ștergere
  9. Oana, va urez un An Nou cu multa sanatate, atat voua cat si animalutelor, putere de munca, bucurii si multe multe impliniri! La multi ani!
    Cu drag,
    Mihaela

    P.S. - Abia astept primavara sa vad "next generation". :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim tare mult Mihaela.
      Va urma de asemenea un An Nou cu sanatate, belsug si bucurii.
      La multi ani!

      Ștergere
  10. Mi-a fost drag sa citesc postarea asta si mai ales sa privesc pozele.
    Ochisorii aia albastri, te dau gata.
    Oricat de greu v-ar fi (si sunt convinsa ca va este), sunteti binecuvintati sa traiti in felul asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim tare mult pentru aprecieri! Asa e, in ochii lui Blu te poti pierde :)

      Ștergere
  11. Atunci cand te trezesti, iesi afara si observi in jurul tau activitatea animalelor, cum te asteapta, incepi sa iti dai seama de frumusetea lucrurilor pentru care te-ai mutat la tara.
    Spor in toata sa aveti :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar e foarte frumos la tara, cand nu ploua, cand animalele nu-s flamande de te calca in picioare, cand nu sar pe tine cu laboantele pline de noroi si tu esti cu paltonul ala bun, de oras :)
      Is plusuri si minusuri, dar noi vrem sa vedem doar plusurile, si pe astea vi le aratam si voua :)
      Multumim, si spor si voua!

      Ștergere