duminică, 9 martie 2014

Plimbarea de duminica



      In sfarsit am vazut si noi Soarele. Dupa atatea zile mohorate, sambata dupa-amiaza au inceput sa se risipeasca norii. Duminica in schimb a fost insorita de dimineata. Dupa ce ne-am uitat la “In gradina Danei”,ne-am hotarat sa facem o plimbare pana in Pricop sa vedem daca putem lua niste aluni. Din ce am citit sunt primele plante care produc polen si sunt tare pe placul albinelor. 
cu drag, din Pricop

      Am mers cu masina pana langa prisaca, dupa care am luat-o la picior. Pana in Pricop sa tot fie vreo 3-4 km de drum pe suhat. Pamantul mustea de apa sub talpile noastre, iar in toata padurea se auzeau triluri de pasari. Un fluture portocaliu ne-a condus pe drumul ce margineste padurea. 

      Mici balti s-au format din loc in loc in zonele mai joase ori in rupturile de teren. Iar vascul a ocupat mare parte din coroana unui paducel. De altfel majoritatea arbustilor de pe suhat erau parazitati de vasc. 
In oglinda
      De pe deal, peste limba de padure se vede satul, cu acoperisul rosu al primariei si cu biserica alba flancata de brazi. Tot de aici se poate vedea prisaca unuia dintre vecinii nostri in toata splendoarea ei. Vara e o nebunie sa treci prin zona: pe tot versantul e un zumzet ametitor de culegatoare sprintene. 


      In Pricop avem o bucata de teren arendata pe care o cosim, pentru Rite. Terenul se intinde de pe o coasta pe alta, pana in calea ferata. Chiar la limita cu sinele am descoperit ca se afla un podet de piatra iar de pe terasament se poate cobora sub podet pe niste trepte de piatra acoperite in intregime cu muschi si iarba. 
Stairway to Haven
       A fost destul de greu de cosit asta vara pentru ca terenul era invadat de maracini si musuroaie. Cei mai tineri dintre arbusti au fost cositi, insa anul acesta trebuie sa mergem si sa curatam temeinic terenul pentru a fi mai usor la cosit si adunat fanul.
      Pe una din lateralele fasii noastre este o vaiuga in care au crescut tot felul de arbori si arbusit: ulm, paducel, maces, alun, salcii, corn. De aici am reusit sa scoatem vreo patru puieti de alun pe care i-am plantat deja in curtea gainilor pentru a fi feriti de poftele Ritelor. 
Muguri de corn
Muguri de paducel
 
Flori de alun
      La intoarcere ne-am abatut pe o poteca din padure, care mie mi s-a parut mai usor de urcat: avea panta mai lina. Am gasit viorele, majoritatea nu sunt inca inflorite, insa in locurile mai ferite de curenti, unele au fost mai curajoase. 


      Speram ca in curand sa apara si zbarciogii. La cat a plouat, nu trebuie decat un pic de caldura si uraciosii bureti vor invada padurea.


10 comentarii:

  1. Minunate pozele.
    A patra pare tablou :)
    Eu nu am gustat pana acum zbarciogi. Nici nu am curaj sa pornesc prin padure in incercarea de a identifica care e buna si care nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai cum sa-i ratezi, sunt creti ca pielea care sta prea mult la baita :) si arata ca o caciula tuguiata.
      Is tare gustosi, mie imi plac in ciorba.

      Ștergere
  2. Buna dimineata. Frumoasa plimbare si frumoase peisaje dar, cel mai mult m-a impresionat prisaca si frumoasele viorele. Sa aveti o saptamana minunata cu spor in tot ce faceti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne-a priit plimbarea, mai ales ca a fost soare si am auzit ciripituri. O saptamana cu spor iti dorim si tie Vasile!

      Ștergere
  3. E splendid la voi!
    Scările acoperite cu muşchi par dintr-o poveste... scările par să ducă într-un loc misterios... :)
    Prisaca e şi ea foarte faină!
    Totul, de altfel...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem de anul trecut arendata bucata, insa abia acum am descoperit scarile. Asta vara nu am ajuns pana in capatul superior, acolo era deja cosit cand ne-am apucat noi de treaba. M-a mirat sa gasesc asa niste trepte in zona aceea care e destul de pustie.

      Ștergere
  4. Foarte frumoasa zona, pomii si viorelele, o plimbare care iti umple sufletul de bine privind maretia naturii!
    O primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A venit la tanc ziua asta insorita, deja intram in depresie de la atata ploaie si mocirla. O primavara frumoasa si tie Aurelia!

      Ștergere