luni, 28 aprilie 2014

Activitati de primavara


      Cu ploile din ultima vreme si cu nebunia de la serviciu nu mai apucam sa fac nimic din cele ale primaverii. Asa ca, m-am hotarat sa-mi iau liber o saptamana. Am lipit-o cu 1 mai, in asa fel incat sa fie mai putine zile din concediu, sa-mi mai ramana si pe alta data. Ca asa sunt eu, cumpatata.

      Sambata, plina de elan ca de inceput de vacanta, incurajata de razele de soare si de miresmele de la prunii infloriti, m-am ocupat de straturile inaltate. De vreo luna tot ma lamentam ca le-am construit degeaba, ca nu am reusit sa seman, ca una ca alta. Sambata am pus ultimul strat de mranita amestecata cu pamant de gradina, am nivelat si am semanat: salvie, coriandru, busuioc, cimbru, telina de frunze, patrunjel cret si leustean. Pamantul era destul de umed cand am semanat, iar in urmatoarele dimineti a cazut o roua atat de groasa, incat nu a fost nevoie sa le ud. 


       Duminica a fost de leneveala, ca daca ne apucam sa mesterim cate ceva, ne cam ciufuleste mama.
         Am scos puiii afara sa fixize si ei ceva calciu si sa se vitaminizeze. Intre timp au primit si o mama de imprumut, de la matusa mea. E o curca tare blanda, si care are mare grija de ei.  Matele&Buson o ocolesc pe la 2-3 metri de teama sa nu fie smotociti. 



        La incubator au fost puse si 4 oua ale familiei pestrite: au iesit doi pui, unul gri si unul negru. Cel negru e preferatul mamei: ii spune Cioruta/Ochelaristu`/Uriciosu`. E in jumate cat ceilalti, insa iute nevoie-mare. 


      Azi, am vrut sa fac toata treaba de-o data, motiv pentru care m-am ales cu o durere zdravana de spinare.
       In prima parte a zilei am selectat cartofii si i-am semanat. Spre deosebire de anult recut, acum am avut aratura de toamna plus vreo 4 tone de gunoi de grajd bine descompuns. Din acest motiv motocultorul a mers aproape ca-n reclame, mai-mai ca Edi l-ar fi dirijat cu o mana, iar cu alta ar fi salutat vecinii, daca ar fi fost cineva prin preajma :)




       Pe marginea ogorului, intr-o brazda ce inconjura gradina, am semanat floarea soarelui cu boabe de fasole. Ne-a zis o vecina ca in acest fel poti renunta la araci, lujerii de fasole urcand pe tulpina florii soarelui. E un experiment, vom vedea daca functioneaza. 


        Dupa- amiaza am venit sa vedem roadele muncii: 



       Evident, glumesc! In partea de la vale am avut anul trecut cartofi, si au mai ramas unii in sol, au prins radacini si au infrunzit.
       Spre seara am plantat niste crucifere: gulii, varza si conopida. Insa nu vi le arat pentru ca de oboseala, toate s-au intins pe solul pufos. Le-am facut un dus rapid cu niste apa de ploaie colectata de la streasina. Vedem maine daca le-a placut ori ba.


8 comentarii:

  1. BRAVO ! SE VEDE TREABA CA VA GOSPODARITI SI VA PLACE CEEA CE FACETI ! INSA CU CUMPATARE, CUM ZICEAI LA INCEPUT , PENTRU-CA ALTFEL, VEDETI CA VA IA LA DURERE CATE O FELIE DIN ORGANISM SI AVETI NEVOIE DE EA SI-N ZIUA URMATOARE ! ABIA ASTEPT SA VIN IAR PE LA VOI SA VAD PE VIU CE MINUNI A-TI MAI FACUT VOI ACOLO !
    AVETI GRIJA DE VOI SI BAFTA SI DOAMNE AJUTA !

    RăspundețiȘtergere
  2. Te asteptam cu drag! Am admirat asta seara minunatiile de straturi ce le-ai construit in gradina. Salata aia verde crud pe marginea straturilor de ceapa e de mare efect :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Oana, te invidiez pentru dimensiunea terenului.
    Wow!
    Cate portii de febra musculara, cate oase indoite...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ieri a fost mai greu, diferenta de suprafata primeste porumb si dovleci. Suntem tare bucurosi ca avem cativa stiuleti obtinuti din semintele de la banca de la SV, pe care i-am pastrat special pentru a-i semana pe acest teren.

      Ștergere
  4. Buna dimineata. Multe si frumoase realizari in gradina voastra.iar pufosii mici sunt superbi, bine ca si-au gasit o mama de adoptie, altfel riscati sa fiti luati drept parinti si sa nu mai scapati de ei nici in casa. Cat despre plantatul fasolei in asolament cu floarea soarelui va merge doar daca floarea creste mai repede decat fasolea( eu am patit-o in primul an cu porumbul dupa care plantam decalt cam la 2 saptamani diferenta sa aibe timp planta suport sa se dezvolte.
    O zi minunata cu spor la gradinarit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vasile sa stii ca unul dintre ei deja se tine dupa mama. A fost ultimul eclozat, si cam alintat de mama, motiv pentru care o urmeza peste tot cand e liber prin curte. Cat despre fasole, asa am avut si noi anul trecut - prin porumb, insa a fost destul de greu de ingrijit. Vedem cum o fi anul asta.

      Ștergere
  5. Foarte bine arata straturile tale inaltate! si cartofi ai pus pe o suprafata destul de mare. Astept sa vad toata gradina populata cu legume. Spor sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Straturile inaltate sunt de asemenea un experiment: au la baza crengi uscate de doi ani, paie de la animale, pamant de padure si mranita cu pamant de gradina. Speram sa hraneasca din plin platuntele aromatice.
      Intr-adevar este cam mare suprafata de cartofi, insa daca vom avea surplus mai dam la animale.

      Ștergere