duminică, 11 mai 2014

Mai mult verde


      Asa arata frasinul din centrul curtii noastre, in lumina unei dimineti senine.


      Dupa o zi de sambata in care am muncit pe branci, ne-am trezit putin dupa rasaritul soarelui, fara desteptator. Am baut cafeaua in curte si am rontait gogosi fierbinti cu dulceata de visine. Eu as fi preferat de cireste negre, insa din pacate am epuizat resursele inainte sa producem un lot nou. Toata ziua de sambata am lucrat in gradina la plantat rasaduri. Am plivit buruienile crescute peste aratura discuita, apoi am maruntit bine pamantul cu motocultorul, am masurat si am plantat rasaduri de rosii, ardei, vinete si telina - cred ca au fost in total vreo tei sute de fire.
       Am reusit sa acoperim aproximativ 80% din suprafata gradinii. 




      Ardeii i-am pus doi la cuib, ca stiu ca se prind mai greu, si ma gandesc ca poate se sustin unul pe altul in caz de furtuna. Celelalte rasaduri le-am pus cate unul in cuib. Mai avem unele ramase in jardiniere pentru a inlocui pe cele care nu supravietuiesc.

      La o prima inspectie in aceasta dimineata aratau bine vinetele si rosiile, doar ardeii erau nitel intimidati de Soare. 






      Experimentul cu fasole si floarea soarelui a demarat , insa momentan nu-mi dau seama cum va evolua. Acum fasolea pare mai vrednica, insa vedem noi pe parcurs daca e functional ori ba. 


      Gradina e din ce in ce mai verde.

      Mazarea evolueaza impecabil la paralele. 



      Mararul incepe si el sa devina stufos. 



      Sfecla care a iesit unde a vrut ea din seminte ramase in gradina creste ca nebuna. Sincer nu stiu unde sa o mut, si imi e si mila sa o raresc. Inca ne gandim la o solutie constructiva.


      La usturoi au inceput sa se ingalbeneasca frunzele de la baza, nu-mi dau seama daca e semn de maturitate sau de boala. 

      Am inceput sa culegem ceapa verde, spanac si salata verde. Cea rosie inca e mica, poate peste vreo doua saptamani sa devina mai zdravana. 




      Cam asa arata componentele unei salate din Ferma lu` Mos Ghita: 




      Saptamana aceasta vom curata partea superioara a gradinii care a fost invadata de buruieni. Hameiul e stapan absolut in aceasta zona, imbratisand tot ce apare in calea lui, de la gard, pomi, araci, pana la robinetul de apa. 



Ne-au mai ramas de semanat dovleceii si de plantat craitele printre tomate.

Apoi o luam de la capat cu prasitul, legatul, mulcitul, copilitul, carnitul. Asta numai in gradina...

Frumoasa viata la tara, nu ?

8 comentarii:

  1. O minune de gradina ! Multumesc pentru nuantele astea frumoase de verde !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos! Salata aia pe componente face cu ochiul.
    Cu hameiul, sfatul meu (necerut, recunosc) e să terminați rapid și decisiv. E cumplit de invadator și greu de dovedit, am experiențe din cele mai neplăcute cu el. Din fericire, nu pe Moșie. Și acum am o puternică reacție de respingere când îl văd. Nu cred că am văzut plantă mai hrăpăreață, ca să zic așa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, si noi ne luptam de ceva timp cu el. L-am exterminat cu greu din vie, insa mai avem cateva fire ramase in marginea gradinii. Asta e in stare sa dea radacini si dintr-o frunza ofilita.

      Ștergere
  3. Frumoasă grădină.
    Şi multă, multă muncă, ştiu...
    Spor şi roade bogate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Carmen! M-am bucurat azi sa vad ca dupa ploaie toate au luat pozitia verticala. Ieri nu prea aratau bine bietele rasaduri, erau cam toropite de soare.

      Ștergere
  4. Frumos, foarte frumos dar si foarte multa munca, felicitari si recolte bogate.
    O saptamana minunata va doresc.

    RăspundețiȘtergere