joi, 3 iulie 2014

Animalute



       Cresc vazand cu ochii Ferdi si ai lui fratiori. Nu am intalnit un animalut care sa creasca atat de repede. Cerealele nu prea sunt pe gustul lor, prefera iarba. Insa cand e vorba de salata sunt adevarate bestii: le smotocesc, inghit frunzele intregi, le mai trec prin apa ca sa alunece mai usor pe gatlej si la final zdrobesc pana si tijele salatei batrane si le devoreaza. 




      In schimb fac foarte mare mizerie: este un circuit continuu de material. Si nu glumesc cand spun continuu, cred ca daca ar fi sa putem aduna cat ingrasamant produc intr-o zi toti trei, ar depasi cantitativ pe cel produs de Matilda :)


      Puii scosi in primavara s-au zburatacit si ii lasam liberi, pentru ei a trecut pericolul pisica. Avem insa o noua serie de pufosenii care stau deocamdata in custi mobile. Printre ei avem si doi pui de bibilica alba cu picioruse portocalii. Sunt frumosi foc si tare sprinteni. 
       Din pacate din ouale de rata nu a eclozat nici un pui, toate s-au dovedit a fi limpezi. Am primit insa inca zece oua de rata muta de la o vecina si macar din astea speram sa avem cativa bobocei. 


     
 Iuri creste si el si e din ce in ce mai impertinent. Se urca pe Bruna cand ea sta culcata, se zgaibara pe garduri, roade tot ce prinde inclusiv pantalonii ori tricoul cu care sunt imbracata. Daca ma asez jos langa el si incep sa-l alint mi se suie in spinare. Cred ca va trebui sa incepem sa fim mai duri cu el, pentru ca in curand va fi foarte puternic si va fi greu de stapanit.


      Bruna e o puturoasa. Doarme cat e ziulica de lunga. Dimineata se trezeste foarte greu, nu prea-i arde de supt. Doar se linciureste nitel cu laptele dupa care se tolaneste in paie. Seara insa are chef de harjoana, pune coada pe spinare si da cateva ture de tarc pana sa intre la supt.
      Matilda merge ziua la islaz. S-a obisnuit cu celelalte vacute si a invatat drumul. Stie ca trebuie sa plece dimineata, dar ca o gaseste pe Bruna cand se intoarce, seara. La inceput a fost foarte greu sa le despartim, pentru ca Mati incerca sa fuga dintre vaci inapoi acasa la Bruna. 

      Motanii, Flip si Flop, dorm si ei cat e ziua de lunga, in prima parte la soare iar apoi cauta umbra. 


      Buson si Rufi fac spectacol seara de seara cu tavaleala lor prin curte. Rufi cred ca va avea pui, chiar daca am tinut-o inchisa in atelier cand era in calduri. 


      Si Buson creste mai mare decat ne-am inchipuit ca va fi. Deja a schimbat o parte din dinti, s-a mai calmat din rontait papauci, lemne, pisici, si desi incape in ladita de fructe doar pe un sfert, tot se chinuie sa doarma in ea, asa cum facea cand era puiut.


6 comentarii:

  1. Sa ti ratze nu-i usor de loc,mai ales daca nu dispui de-un tapsan cu iarba si-o balta...si ouale nu-s calitativ cum trebuie daca nu-s crescute cu iarba si balta.Iuri ,Iuri se vede din privirile lui ca are de gand sa faca porcarii-pardon!!!caprarii.. Si Busonu' asta are o uitatura care da de banuit,zauuu...Cei mai cuminti sant sau par a fi Fliperii,dragutzii[mie-mi plac matzele negre]S-apoi ,..noi sa fim sanatosi,ca belele ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca nu-i usor, insa dragul meu sot a insistat foarte tare sa avem si rate, ca i-s dragi. Ne gandim sa ingropam o vana in pamant si sa o umplem cu apa, ca si surogat de balta. Din pacate noi locuim in varf de deal si nu avem nici o sansa sa construim iaz. Iuri da, e cam la varsta adolescentei :)

      Ștergere
  2. La voi este raiul animalelor!
    Gastele daca au verdeata nu le mai trebuie nimic si da fac mizerie multa! Dintre palmipede numai ratele lesesti sunt mai curate!
    Va sa traiasca si sa va bucurati de ele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Brandusa! Nu e chiar raiul, inca mai lucram sa le cream conditii decente, insa incercam pe cat posibil sa le crestem cat mai natural.

      Ștergere
  3. Asa frumos expui fiecare rand-gand. Astazi le-am citit copiilor blogul si am admirat fotografiile.Noi le primim ca pe niste mici povestioare. :)
    Foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere