luni, 10 noiembrie 2014

o mana de ajutor



      Am amanat destul de mult curatarea bordurii cu flori din stanga curtii. Chiar mi-era teama ca cepele de gladiole au avut de suferit la inghetul de acum doua saptamani. Din fericire insa, le-am gasit bine, nu au degeraturi. Si tubercurii de dalii sunt bine, s-au dezvoltat foarte mult, si ma gandesc sa-i inmultesc in primavara, daca ajung teferi.
      Dupa ce am scos si am intins la soare toate radacinile sensibile la frig, am degajat straturile de tufele de craite pitice, care numai pitice nu au fost, si lujerii de condurasi care au crescut extrem de lungi, migrand pe sub gard pana in gradina vecinilor.
      Cum in curtea gainilor a fost ras si ultimul fir de iarba, dupa ce primesc micul dejung, lasam angheriile libere in curtea din fata si in gradina de legume.
      Dar credeti ca le-a interesat gradina de legume vazandu-ma pe mine scotocind prin straturile cu flori? Neah, nici vorba!
      Primele au venit gastele, in fuga, cu aripile desfacute si cu mare zarva. Au pasit cu laboantele peste bustenii despicati ce marginesc straturile si si-au bagat ciocurile in fiecare patratica, cercetand verdeata.





      Lui Ferdi ii place sa fie alintat, intinde gatul ca o lebada si isi lasa aripile in jos cand il mangai de pe crestet pana spre coada. Cand se plictiseste, se departeaza de noi si isi intinde aripile scuturandu-le, ca si cum i-am fi  deranjat penajul.



      Dupa ce s-au saturat de explorat, s-au culcusit mangaiate de raze blande.
      Gainile au demonstrat o obraznicie iesita din comun: ele nu s-au multumit sa cerceteze doar cu ciocurile, ci au inceput sa scurme adanc in cautare de rame si alte proteine. Cocosul Orpi e dovada clara a veleitatilor de cautator de “comori”. 


Si el a facut o baie de soare dupa ce si-a pus gusa la cale, insa nu oricum, ci cocotat pe movila de lemne.


     Dupa ce am reusit sa indepartez resturile vegetale, am imprastiat in careuri pale de fan si paie de la rite (cele pe care au dormit si care incepusera sa se descompuna). Peste iarna acest strat de paie va proteja tufele de trandafiri, de levantica si se va descompune partial,  hranind urmatoarea generatie de flori.


Unde credeti ca au migrat toate inaripatele? Da! Chiar peste fanul asezat cu grija pe straturi. Au scurmat, s-au balacit, l-au imprastiat, ce mai! Si-au facut de cap.



     Iar dupa tot ospatul asta patagruelic, pe seara, toate au navalit la tavile cu boabe. Oricate lighioane si oricata verdeata ar ciuguli, pana nu infuleca niste mix de boabe de porumb, grau si floare, nu se culca.Ba ratele, chiar si dupa ce iau cina, tot mai bantuie prin intuneric prin curtea lor.



12 comentarii:

  1. Ai ajutoare nu gluma :) Si ce pene frumoase au !

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumusele ,libere,niste oratanii privilegiate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma uit la poze si par a fi facuta in gradina mea. Cu mici deosebiri .Altfel si gastele , si bibilicile , si cate o blonda de gaina sunt cam la fel si la noi. Si gastele mele sunt tot curioase, peste tot isi baga ciocul cateodata stricator si la fel isi intand aripile si alearga cu ele deschise.Imi sunt tare dragi, dar uneori ma mai supar pe ele :). Bulbii de gladiole am citit ca pot supravietui peste iarna afara, daca sunt ingropati la o adancime de 20 cm . Eu nu i-am mai scos din pamant in ultimele doua ierni si nu au disparut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bulbii mei erau cam la suprafata, dar in primavara o sa-i plantez mai adanc, si incerc si eu sa-i lasa peste iarna.

      Ștergere
  4. Buna seara oameni gospodari. N-am trecut cam de multicel pe la ferma( imi cer scuze dar au fost situatii deosebite) dar vad ca v-ati dezvoltat excelent septelul. Frumoase si grase oratanii, se cunoaste ca-s bine ingrijite. Va doresc un sfarsit de toamna minunat si o iarna linistita cu mult spor si inspiratie la tot ce mai aveti de trebaluit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Vasile! Intr-adevar ne-am extins destul de mult in acest an si inca mai avem o groaza de treaba. Iti dorim si tie numai bine!

      Ștergere
  5. Sa vezi fericire pentru florile aparute tocmai in stratul scarmanat si puricat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cat is de sarguincioase ma tem sa nu-mi scoata si bulbii de lalele :)

      Ștergere
  6. Foarte frumoase inaripatele! Si, se vede treaba, si harnice :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa, mai ales harnice, si mai ales unde nu e cazul sa insiste :))

      Ștergere