duminică, 7 decembrie 2014

De sezon


      Desi ne atasam foarte tare de animalele din gospodarie, suntem pe deplin constienti ca o parte dintre ele reprezinta hrana pentru noi. Incercam sa le ingrijim cat se poate de bine, sa le oferim cele mai bune conditii de viata, insa atunci cand vine timpul, le sacrificam. E drept ca este mult mai usor sa cumperi produsul gata ambalat din raftul magazinelor, mai ales daca e semipreparat. Dezavantajul este ca nu stii ce cumperi, cata carne se afla in produsul respectiv, cum a fost hranit si in ce conditii a fost crescut animalul de la care provine. Din acest motiv noi incercam pe cat posibil sa consumam ceea ce cunoastem. Nu reusim intodeauna, insa tragem speranta ca in viitorul apropiat ne vom atinge telul. 

      La inceputul saptamanii trecute am sacrificat unul dintre porci. Partea cea mai grea a fost indeplinita de doi dintre vecini, cunoscuti in sat ca mesteri in ale macelariei. Pana la amiaza toata carnea a fost transata si aranjata pe categorii, in coveti. A doua zi am pus la congelator carnea pentru gatit, Edi a transat muschii si i-a pus la bait, a portionat sunca si a dat-o cu sare si usturoi, a sarat oasele. Mama a tocat osanza si a pus-o in pugute in congelator- portii potrivite pentru o runda de cornulete. Iar mie mi-a revenit munca de chinez: am curatat usturoi, trei zile la rand. Nu radeti, chiar atat mi-a luat sa curat cam doua kg de usturoi, din productie proprie: adica nu din ala cu capatanile mari cat pumnul si cateii gata desfacuti. Usturoi de-al nostru, mare cam cat o nuca, super iute si cu catei maruntei. 



      Jumatate din usturoi l-am pus la carnati, iar restul a mers in baitul de la muschi si la sunca. Iar secretul pe care l-am aflat de la sotul unei prietene este ca nu se pune usturoi in carnati, ci doar apa de la mujdei. Si asa am si facut, am pus usturoiul zdrobit intr-un castron cu apa, am amestecat bine, dupa care am scurs si am adaugat carnii doar zeama rezultata. 

      Carnea pentru carnati am luat-o de pe pulpele porcului, am adaugat pulpa de vita (cuparata de la macelarie) si slanina proaspata tocata. 


      Boiaua de ardei dulce am preparat-o din ardeii nostri uscati. In toamna, inainte sa dea bruma, am cules toti ardeii din gradina, si i-am lasat la intuneric. Pe masura ce se inroseau i-am curatat si i-am pus la uscat. Am obtinut astfel un lighenas de ardei uscati, pe care i-am dat prin rasnita de cafea si i-am facut boia. 

 
      Din 4 ardei iuti, din cei cireasa, am facut boia iute, pe care am adaugat-o carnii. Tot din productia proprie am adaugat boabe de coriandru macinate si cimbru macinat. Din cele cumparate am pus cate un plic de ienibahar macinat, nucsoara macinata, o lingurita de piper negru, o lingurita de maghiran, si patru linguri de sare de muraturi (din cea grunjoasa, neiodata). 



       Am amestecat continutul si pentru a proba daca e suficient de sarat, am rulat o chifteluta din compozitia de carnati si am pus-o in tigaie la prajit. Evident ca dupa prima au mai urmat vreo 10-15 chiftelute, mancate pe nerasuflate cu paine proaspata coapta de mama. Abia dupa ce ne-am saturat ne-am pus pe umplut. Intestinele au fost majoritatea de la porcul nostru, doar pentru ultimii trei carnati a fost nevoie sa folosim din cele cumparate. Mie una nu-mi plac deloc cele din comert, mi se pare ca au miros de hipoclorit, insa cum am facut prea multa compozitie a fost nevoie sa apelam la aceasta solutie. 



       Acum carnatii stau la scurs, iar de maine vor fi pusi la afumat. 

      Evident ca intre timp s-au mai topit din ei: cum ni se face nitel foame ne intrebam unul pe altul:
- Tu ce ai vrea sa mananci?!
- As savura un carnat…
- Gand la gand, si eu! Hai tu pune tigaia pe foc ca eu cobor in beci sa scot muraturi! :)


12 comentarii:

  1. Mi-a lasat gura apa...
    Sa mancati sanatosi tot ce ati pregatit (si ce veti mai pregati).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim! In ritmul in care am inceput o sa ajungem in curand la proportiile celui sacrificat :))))

      Ștergere
  2. Ce fruuumoooos! Imi place ce vad, imi plac ardeii rosii si nitel iuti (probabil) pe care-i macina masina de cafea, boia adevarata, ce mai...! Si toate celelalte mirodenii, cimbru si ienibahar, dar si nucsoara? Noi nu puneam decat piper, sare, usturoi, dar sunt sigura ca asa sunt mult mai apetisanti. Pofta mare la carnati! Sarbatori fericite, Mos Ghita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul trecut si noi i-am facut doar cu usturoi sare si piper, insa mie imi plac mai aromati, asa ca anul asta am pus mai multe, nu in cantitati mari, ci doar asa sa nuanteze nitel. Multumim Elisa!

      Ștergere
  3. Buna ziua. Sa fie intr-un ceas bun si sa aveti parte de belsug si bucurii. Deliciosi si apetisanti carnatii tai dar eu astept sa-i afumi putin, ca-s mai gustosi. Noi mai punem in compozitia pentru carnati zeama de la oasele de vita fierte si le da un gust bun. O zi minunata cu spor in tot ce faci. Sa aveti mancare la pofta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua Vasile si bine ai venit! Noi am cumparat doar pulpa de vita (fara os). Multumim de pont, incercam data viitoare si cu zeama de oase, sunt convinsa ca is deliciosi.

      Ștergere
  4. Poza cu ardeii uscati imi place foarte mult - Doamne, ce culori frumoase! Rasnita din aceea detin si eu, am rasnit cojile de ou pe care le-am pregatit pentru plantute. :) Cat despre carnati, va doresc pofta buna!
    Cu drag, Mihaela T.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rasnita e de cand ma stiu. Inainte de revolutie mama rasnea cafeaua boabe, apoi am folosit-o la facut zahar pudra, iar anul asta la maruntit legume uscate. Singura conditie este ca cee ce pui la macinat sa fie foarte uscat, altfel soliciti execsiv motorasul.
      Multumim Mihaela !

      Ștergere
  5. Multumesc de informatie, Oana! Si eu o am de pe vremea comunista cand rasneam cafeaua boabe Wiener (parca asa se numea) - cea in punga aurie. :) Iar cand m-am mutat la casa noua n-am mai luat-o ca-mi strica "shung feiul" (vorba sotului meu :) ). Dar cand v-am descoperit pe voi cei cu gradini, si am aflat de cojile de oua, am plecat cu viteza luminii catre apartamentului socrului meu si-am luat-o. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La bloc si eu eram foarte selectiva :), insa de cand stam la curte pastram tot felul de nazdravanii, nu stii niciodata cand iti trebuie un confrag de oua, ori o cutie de conserva, ori un pet :))) pana si gunoiul merge la compost

      Ștergere