duminică, 18 ianuarie 2015

De duminica


     Dupa ce am hranit animalele de amiaza, ne-a palit o curiozitate: sa vedem cum arata campurile, cum e aratura la gradina, daca s-a faramitat pamantul dupa ger. Asa ca am pornit pe deal.
     Cu greu am scapat de Ruf, care a capatat prostul obicei de a-l insoti pe Edi oriunde merge.


      In gradina s-a topit zapada in mare parte, iar aratura s-a maruntit, doar ca nu au fost arate si capetele, din pacate. Ne-am propus ca de jur –imprejur sa plantam pomisori in aceasta primavara. Vedem peste vreo 3-4 saptamani cum stam cu resursele, cum e vremea…


      Desi in ultima saptamana a fost destul de cald, adica am avut temperaturi pozitive ziua, e inca destul de mult omat pe dealuri.




     
 Intr-un desis, foarte zgomotos, intens populat de vrabii, am gasit macese numa` bune de mancat. Am zabovit nitel storcand doar pasta gustoasa (daca incercati asa ceva, mare atentie sa nu cumva sa mancati cu tot su seminte, au niste perisori care va vor da de furca). In copilarie imi placeau tare mult aceste fructe, dupa ce le prindea inghetul. 


      Am mai gasit o planta cu niste flori asemenea papadiei – semintele sunt la baza si au niste codite pufoase cu ajutorul carora sunt usor purtate de vant. Iata-le:


      Mai departe am dat peste o scara cu fusceii rupti, e asezata pe un tei si banuiesc ca e acolo de asta primavara cand cineva a cules flori si a uitat sa o mai ia acasa.


      O parcela cu porumb ce nu a fost cules in totalitate mi-a clarificat si galagia din desis. Doamnele vrabii aveau boabe la discretie si evident ca le ardea de taclale in razele soarelui.



     Edi deja se indepartase destul de mult cat eu studiam flora si fauna, el fiind mai interesat de starea terenurilor.


         Ajunsi acasa, l-am trezit pe Buson, care a venit sa-si ia portia de alint. Insa Rufi e tare geloasa, si cum incerc sa-l dragalesc pe Busi, incepe sa scheune, sa-l muste, sa se impinga in mana mea.


     

 Tare uricioasa s-a mai facut catelusa asta!:)


10 comentarii:

  1. Ce peisaje frumoase ! Macesele sunt cadoul plimbarii :) De mult n-am mai gustat pasta de macese, e cam greu de preparat.
    Pamatufurile gasite sunt seminte de clematita salbatica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar azi am gustat pasta de macese, a comadat o colega la Dacia Plant - e delicioasa.
      Uite ca nu stiam ca e clematita salbatica, o sa o vizitez in vara sa vad cum arata

      Ștergere
  2. Da, si eu vroiam sa spun ca planta aceea "ca o papadie" e o clematita. Mai precis Clematis Vitalba, care se gaseste si de cumparat in magazinele de specialitate, la niste preturi... :) Insa e foate frumoasa, iar crescuta asa, salbatica, atunci cand infloreste e un vis. Eu am vazut undeva in Constanta, langa o padure-rezervatie... si era in floare... si era un spectacol...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Musai ma duc in vara sa o vad. Si asa in stadiul de samanta e einteresanta.

      Ștergere
  3. Frumoasa plimbare, inca mai este zapada ceea ce nu-i un lucru rau dar la temperatuyrile ce se prognozeaza parca vad ca Februarie va fi secetoasa. Deja au aparut ghioceii. O saptamana plina de spor sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am auzit ca vin iar ninsorile, si ghiocei inca nu am vazut.
      O saptamana frumoasa si tie Vasile!

      Ștergere
  4. Mie imi pare bine ca i-am revazut pe Ruf si Buson! :) Ce bine arata amandoi! Da' Jim ce face? Parca aveti si un Jim .......sau Gim?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. offf, am avut si un Jim, din pacate nu mai e, a avut un accident.
      Astilalti doi is niste zanatici, si preferatul meu e Buson, chiar daca e mai bleg si intr-o ureche.

      Ștergere
  5. Of, ce rau imi pare. :( Si noi am avut un Jim (ciobanesc german) pe care l-am salvat la un an dintr-un metru de lant, si de la care ne-am luat ramas bun fix acum o saptamana. E dureros, foarte dureros atunci cand ii pierdem. :( Am ramas totusi cu Miri, o catelusa maidaneza pe care o avem de 15 ani. Pare destul de sanatoasa pentru varsta ei. Sper sa ne bucuram de ea multi ani de acum inainte. Buson este frumos foc, mi-aduce aminte de Bobby, tot un catel maidanez pe care l-am salvat de pe strada exact cum l-ai salvat si tu pe Buson. M-a impresionat povestea lui! Dar Ruf pare geloasa in ultima poza. Asa facea si Miri cand il aveam si pe Jim. Nu puteai sa-l mangai un pic ca ea il miraia si uneori chiar sarea la el sa-l bata. In schimb este foarte fidela si preventiva. Sa fiti sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e Mihaela, pentru fiecare animalut pierdut am bocit. Asta e una din partile nu tocmai placute in a trai la tara si a avea animale. Cand le pierzi ti se rupe sufeltul, nu conteaza ca e maidanaz, sau de rasa, ca l-ai crescut de mic sau l-ai adoptat. Si pe Ruf tot de pe strada am luat-o, avea o rana urata pe spate, probabil fusese oparita. Ea s-a vindecat mult mai repede decat Buson.
      Sa va traiasca Miri mult si bine si sa va bucurati de ea!

      Ștergere