marți, 30 iunie 2015

Ciresar la sfarsit


E primul an de cand locuim la tara, cand ne-am saturat de cirese. S-au facut din belsug hultoane, cirese negre amare, cirese albe, de toate soiurile. Am facut compot, dulceata, am pus cu tuica, si daca ar fi fost gata la timp deshidratorul, as fi incercat si cirese deshidratate pentru ciugulit cand ai pofta de ceva bun.

Nici visinele nu se lasa mai prejos, incep si ele sa devina numa bune de dulceturi,


In gradina am parte de tot felul de surprize. Varza de la deal a inceput sa lege binisor. A primit macerat de tutun si praf de cenusa pentru musculite albe. Doar am ameliorat nitel situatia, nu am reusit sa scapam definitiv.




Varza din gradina de la vale insa a fost integral cotropita de musculite. Desi am plantat-o intre tomate, si i-am dat macerat de tutun si cenusa din plin, aici chiar nu am reusit nici macar sa diminuez atacul. O sa mai incerc cu pelin, daca nici asta nu merge ma declar invinsa si ma multumesc cu ce am la deal.

Conopida e mare, adica are multe frunze, dar nu da semne ca ar vrea sa infloreasca.


Tomatele au inceput sa rodeasca binisor tot in gradina de la deal. Desi zona de acolo e mai vitregita (e vant constant si solul nu tocmai fertil) se pare ca e mai roditoare.




In solar e jungla, trebuie neaparat a doua runda de copilit si defoliat. Randurile sunt mult  prea apropiate, si nici nu mai ai loc sa treci printre plante. Fructele sunt putine, insa sper ca de acum sa inceapa sa lege- flori au din belsug. Dupa tratamentul cu macerat nu am mai gasit frunze arse, ceea ce ma face sa cred ca intr-adevar  le lipsea ceva.




Pentru ca am astepta folia de mulcire si instalatia de irigat, in solar am pus mai tarziu decat in camp.
Afara am reusit sa plivim, dupa ultima runde de ploi abia se mai zareau plantulete.
Zona ardeilor  si a vinetelor a fost mulcita cu paie din abundenta. Urmeaza si zona tomatelor cat de curand.





Telina e foarte firava, insa promite.

Nu stiu ce sa cred de vinetele rosii din seminte de la Ecoruralis. Au ramas foarte mici, si desi au boboci, nu cred ca vor da roade viabile. Trebuie sa ma documentez si sa vad daca mai pot face ceva in privinta lor.

Tutunul, o alta planta pe care o testam anul acesta, creste frumos in zona irigata. Unde nu a fost udat, a ramas pitic si pare imbatranit.



Din pacate timpul e prea scurt pentru cate sunt de facut. E posibil sa ne fi intins mai mult decat ne e plapuma. J Om vedea ce o iesi la final, doar invatam toata viata.

10 comentarii:

  1. Pentru ciresul amar aproape ca te invidiez. Am plantat si eu doi dar nu stiu daca au supravietuit...
    Gradinile arata intr-un mare fel. Si solarul arata tare bine!!! Si cate sunt.... Sa aveti spor sa le ingrijiti si apoi sa le mancati :)
    PS: m-am speriat de cum arata poza aceea cu varza atacata de musculite... habar nu aveam ca poate face atat rau o amarata de musculita alba...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana-Maria si noi am plantat in urma cu trei ani doi pui de cires amar, unul s-a prins iar unul s-a uscat in vara respectiva. Insa acum in primavara am vazut ca la cel uscat a dat din radacina un lastar nou. Acum chiar arata binisor. Sunte destul de rezistenti.
      Cu varza da, nici eu nu m-am confruntat pana acum cu un asemenea atac. Cred ca din cauza secetei s-au inmultit atat de mult insectele...

      Ștergere
  2. Attn.! Temperaturile prea mari in solar (peste 35 grd.C) omoara polenul si florile nu leaga. Deci nu avem fructe, sau avem putine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiam de asta. Cred ca ne trebuie o plasa de umbrire peste solar... Multumim de sfat!

      Ștergere
  3. Wow, ce bine arata ciresele! Si eu am constatat ca anul acesta s-au facut mai multe in comparatie cu anul trecut. Si am pus si noi pentru prima data o"ciresata". :)

    Celelalte plantute arata foarte bine! Imi pare tare rau ca aveti probleme cu musculitele alea nesuferite. Sper s-o rezolvati.

    Sporuri mari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iarna indeosebi ne place sa "cinstim" cate o visinata/ciresata :)
      Pe musculite am mare ciuda ca mi-au devorat bunatate de varza, dar asta e, vorba Iulianei - natura isi ia partea ei. Ne bucuram de ce ne ramane.

      Spor si voua in toate!

      Ștergere
  4. foarte frumoase legumele din gradina ta , de cires si visin nici nu mai zic nimic raman cu pofta, varza mea inca nu a legat probabil am semanato mai tarziu., in rest toate sant frumoase si pline de buruieni dupa atata ploaie nici nu pot sa intru sa plivesc , sa sper ca de luni sa pot sa intru sa culeg fasolea de arac si ceva rosii chery ca am vazut ca se coc.la noi inca nu a atacat mana deocamdata sa speram ca nea uitat. spor la treaba va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana eu am gasit cateva rosioare patate, le-am smuls cu totul ca sa nu raspandeasca.
      Au fost ceva ploi scurte, cu soare si, desi in general e seceta, iata ca tot mai apare cate un focar de mana.
      Fasole de arac nu am anul asta, doar ceva fideluta, dar semanata cam tarziu.
      Spor in toate si voua!

      Ștergere
  5. Arata foarte bine gradina, chiar si atacata de tot felul de insecte! E un privilegiu sa spui ca te-ai saturat de cirese :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca din cauza secetei s-au inmultit atat de rau daunatorii. Parca nici intr-un an nu am vazut atat de multe insecte devoratoare de bunatati.
      Multumim de vizita, Marc!

      Ștergere