Eu le stiu de copil sub denumirea de scrijele. In alte zone le zice
poame, iar acum mai nou si mai modern chipsuri de mere.
Bunica mea le facea in fiecare an, si le usca in pod aranjate pe ata. Dupa
ce se lasa frigul le punea pe o hartie
alba pe soba de teracota. In timp ce se uscau emanau un parfum demetial in
toata casa.
Noi, mai lenesi, si cu mai putin timp la dispozitie, le facem cu
nazdravania pe care v-am prezentat-o la dulceata de pere. Numa` spalam fructele
, le infingem in tepusa, dam la manivela si spirala-i gata.
Le punem apoi la uscat in deshidrator, pentru ca inca nu facem focul in
casa.
Folosim pentru chipsuri doar merele sanatoase, care nu au fost lovite si
care nu au chiriasi.
Cele lovite merg la “scarpinatorul de mere”. Asa a botezat unchiul meu
de la Galati masinaria achizitionata pentru tocat mere.
Fructele acre maruntite cu acest dispozitiv sunt amestecate cu uruiala
de grau si porumb si sunt servite la cina, atat rumegatoarelor cat si porcilor.
Cele care sunt bine coapte si dulci merg in butoaie si vor fi distilate
in primavara.
Incep sa se coaca si perele de toamna, avem vreo patru astfel de peri
doldora de fructe. Urmeaza sa experimentam si chipsurile de pere. Fructele nu sunt la fel de aromate ca cele de
vara, insa avantajul lor este ca sunt mult mai ferme si mai putin zemoase.
In caz ca incercati sa produceti astfel de chipsuri, trebuie sa stiti ca
randamentul este foarte redus, dintr-un kilogram de fructe proaspete abia daca
scoti 100-150 g de chipsuri. In schimb randamentul la rontait chipsuri vs mere
proaspete e cel putin dublu :)
In Banat poamele erau prunele uscate, mere nu prea puneam pe cuptor :) Noi avem un singur pomisor, asa ca s-au mancat toate fructele :)
RăspundețiȘtergereLa noi prunele se usuca in lojnita (leasa de nuiele sub care se face focul). Bunica avea in pod un butoias din lemn in care tinea prunele uscate-afumate. O minunatie erau! La anu sper sa avem timp sa facem si noi.
ȘtergereInteresante chipsuri si utilajul care le produce este dichisit. Sa aveti o recolta bogata si o toamna minunata.
RăspundețiȘtergereMultumim Vasile! Bine-ai revenit!
Ștergeremmm, ce bun paote fi ! in iarna va avea efectul super ! bravo si idei frumoase in continuare !
RăspundețiȘtergerehai pe la noi sa le gusti ;)
ȘtergereUitasem de poame...
RăspundețiȘtergereAstă-vară, când merele timpurii cădeau din pom, nu m-am gândit să fac poame (bănuiesc că ar fi mers uscate la soarele puternic de iulie-august).
Poate merg uscate şi la cuptor? Ca roşiile uscate? O să cercetez pe net...
Mulţam pentru idee!
Sigur merg si la soare si in cuptor. La noi e mai greu cu uscatul la cuptor ca folosim gaz de la butelie, insa cu siguranta se fac mult mai repede, si mult mai crocante.
ȘtergereVai si eu faceam cand eram copil, le puneam la uscat pe hartie pe tabla de pe poiata - din merele de august, stateau la soare si se uscau foarte repede. Ma intreb daca nu ar merge si in cuptor, cu ventilator si temp mica...desi la cat costa curentul nu cred ca ar fi rentabil, dar merg asa de alintat pofta:)
RăspundețiȘtergereCele de august sunt mult mai dulci. Ale mele is mai acrisoare. Cu siguranta e mai rentabil sa le faci acasa din mere autohtone decat sa cumperi de la supermarket fructe confiate.
ȘtergereArata foarte bine. Am sa incerc si eu. Mersi pentru sfaturi :)
RăspundețiȘtergereCu drag!:) Spor la rontait!
ȘtergereEu fac asa ceva de ani de zile. Le usuc in cuptorul incins bine cu usa intredeschisa si fara foc.Le folosesc la ceaiul facut prin aceeasi metoda din catina, macese, petale de bujori pentru culoare si orice altceva ne mai trece prin cap sa punem la uscat...Iese o minune de ceai. Maria
RăspundețiȘtergereGrozava idee! O sa o pun in practica numaidecat! Multumesc Maria!
ȘtergereIata ce fac eu cu deshidratorul!
RăspundețiȘtergerehttp://mykybackyardgarden.blogspot.ro/2015/01/deshidrator-electric.html
E o idee super! trebuie sa incerc si eu anul asta :)
RăspundețiȘtergere