Am cules cam tot ce
s-a copt prin gradina. Am pus legume in congelator, am pus la borcane insa si
la uscat.
Cimbrul si busuiocul au fost legate in manunchiuri si agatate sub un
sopron.
Ardeii iuti i-am cusut cu sfoara in sirag si i-am agatat la grinda.
Dupa ce se usuca, merg la mixer si ii transform in tocatura numa` buna de
presarat in mancare :)
Ardeii si gogosarii
mai marunti, care nu ar fi putut fi copti ori pusi la otet i-am tocat marunt,
manual, nu mecanic pentru a nu pierde toata zeama si i-am asezat pe o coala
alba la soare. Dupa vreo patru zile am
constatat ca sunt suficient de uscati; din cantitatea de legume crude a ramas
mai putin de un sfert.
Morcovii i-am curatat
si taiat rondele.
Cojile au fost ciugulite cu mare placere de oratanii. De cand
locuim la tara am invatat sa valorificam fiecare deseu. Uneori chiar ma minunez
cat gunoi puteam sa produc pe vremea cand locuiam in Bucuresti. Incredibil cat
de multe se pot reutiliza/valorifica la curte!
Jumatate din rondele
le-am asezat la soare, iar jumatate in deshidrator. In aparat au fost gata dupa
numai o zi, pe cand la soare a durat trei zile uscarea.
Tot la deshidrator am
uscat frunzele de patrunjel si de telina. Am crezut ca pot valorifica si
tulpinile, insa a fost munca in zadar. Cand se usuca devin paioase si chair
daca le toci suficient de marunt, tot arata si au textura de celuloza. Asadar,
pentru uscat voi folosi de acum doar frunze fragede.
Odata avute toate
aceste uscaturi, am purces la maruntirea lor: cele verzi cu mixerul, iar ardeii
si morcovii cu rasnita de cafea.
Ardeii au mers de
minune, insa morcovii desi pareau uscati, nu s-au maruntit foarte bine. Mai
mult s-au rupt decat tocat.
In final am amestecat
toate ingredientele, am pus si cateva lingurite de sare pentru a potenta gustul
si am impachetat in borcanele cu filet. Vom folosi acest amestec la condimentarea
orezului, a oualor ochiuri, la cartofi natur si poate chiar la paste.
Sper doar sa nu se
aglomereze particulele in borcane, si sa-si pastreze mirosul demential pe care
l-au degajat cand le-am maruntit :)
Grozave produse aveţi!
RăspundețiȘtergereDar şi câtă muncă!
Şi de-a lungul anului, dar şi acum la strângerea şi conservarea roadelor.
Spor la treburi mai departe!
Intr-adevar tocatul manual e munca zdravana. Trebuie neaparat sa reparam robotul, macar pentru rondelele de morcovi.
ȘtergereMultumim!
Grozav ! Miroase pana aici :)
RăspundețiȘtergereMultumim Dani. Sa stii ca mirosea in toata casa a ardei si telina cand am inceput sa toc :)
ȘtergereAbsolut demential arata pozele tale. Pot sa-mi inchipui cum miros... iar de colorit, nu mai zic nimic...
RăspundețiȘtergerePoza cu ardeii uiti mi-a placut teribil. Si eu visam la asa siraguri :) insa ori am mancat noi prea multi ardei iuti, ori am pus prea putini... ca nu as fi avut nci macar de-un sirag.
Spor in toate.
Minunata-i toamna, cand toata munca de peste an se aduna in borcane si borcanele...
Mi-ar placea sa am cerdac la casa si sa-i agat acolo la uscat :)
ȘtergereEu am din belsug anul asta ardei iuti, mi-am cumparat in toamna seminte felurite.
Spor si tie la conservat!
E prea supeeeeer! Daca nu-l gustam, mai ca nu credeam :)))) Mulsumim mami :*
RăspundețiȘtergereMerge brici cu oua ochiuri! l-am testat :) Sa cresti mare! :))))
ȘtergereArata foarte bine si este sanatos. Cand ma gandesc cati cumpara inca Vegeta, plin de E-uri, pentru a da gust la mancare.
RăspundețiȘtergereE si gustos, morcovul nitel cam crocant, cred ca ar fi trebuit sa-l maruntesc mai bine. Lesson learned pentru runda 2 :)
RăspundețiȘtergere