Gradina de legume a cam fost neglijata in ultimele saptamani. Nici macar la udat nu am mai intrat. Stransul fanului ne-a ocupat cea mai mare parte a timpului: o data cosita iarba trebuie musai sa te ocupi numai de ea daca vrei sa ai nutret de calitate: intoarce brazdele, aduna-le, cara-le, toate contra cronometru pentru ca daca te prinde ploaia, toate sunt in zadar.
Asadar, dupa o lunga perioada, am intrat cam cu temere in gradina. La partea din deal am avut o suprafata destul de vasta cu galbele, care acum sunt uscate si dau o nota de toamna tarzie intregii gradini. Insa o data depasita aceasta zona am constatat cu bucurie ca plantutele au evoluat bine, chiar si neingrijite, unele se coc, altele au regenerat dupa atacul manei, iar altele asteapta sa fie culese. Aceasta fiind observate m-am inarmat cu un cos si am purces la cules. Trebuie sa recunosc ca aceasta este activitatea mea preferata din tot ce inseamna gradinarit.
Pentru zarzavat, numa` bun iarna de pus in ciorbita, am recoltat gogosari, ardei gras rosu, tomate, frunze de telina si patrunjel.
Noi nu punem radacinoase (morcov/telina) la zarzavat, pe acestea le pastram la beci si le consumam proaspete.
Vinetele s-au cerut si ele culese: le-am copt si le-am pus in congelator. Inca nu stim daca le vom transforma in zacusca sau le pastram pentru salata.
Cred totusi ca vinetele ar fi vrut mai multa apa, desi plantele au avut destul de multe fructe, acestea nu au ajuns la dimensiunile dorite. De gust insa nu ma pot plange, sunt perfecte. Imi plac mult cele albe la salata pentru ca au mai putine seminte si isi pastreaza culoarea deschisa si dupa coacere, cele negre se cam invinetesc dupa ce le lasi la scurs.
Sambata am dat o raita si pe la livada de la conac si am cules perele de vara. Cele pe care am reusit sa le culegem din pom le-am asezat frumos in ladite pentru consum in stare proaspata. Pe cele din varf le-am scuturat si le-am pus in saci de folie. Acasa am spalat toate fructele din saci si le-am sortat: cele foarte coapte au mers in butoi iar cele ferme le-am folosit la dulceata. Am primit de la dragii mei colegi de birou, in dar de ziua mea, o masinarie tare simpatica: feliaza, curata de coaja si scoate cotorul de la mere/pere. Ne-a fost de mare ajutor in pregatirea fructelor pentru dulceata.
Pentru fiecare kg de pere curatate am pus cate ½ kg zahar si am lasat in ligean pana a doua zi. Reteta de pe net prevedea ceva mai mult zahar, insa fructele erau deja foarte dulci asa ca am adaptat-o. Au lasat foarte multa zeama, si duminica seara le-am fiert. Cand dulceata clocotea am adaugat doua bete de scortisoara.
E prima data cand incercam dulceata de pere, a iesit delicioasa, insa desi a fiert aproape doua ore nu s-a legat foarte tare. Sper totusi sa tina peste iarna chiar daca nu e caramelizata :)
Grozave produse ai adunat din grădina ta!
RăspundețiȘtergereSpor la conservat!
Sar`mana Carmen! Spor si tie in toate!
ȘtergereOana draga, cred ca suntem printre putine blogerite care dam piept cu munca la fan, munca ce mi se pare de departe cea ma grea :(
RăspundețiȘtergereSi noi am avut o saptamana de cosmar, dar am terminat, am facut trei clai mari ( ca la colectiv :))) si sper ca ne va ajunge cu varf si indesat :))
Dulceata de pere de vara este una dintre delicatesele mele preferate, dar noi nu avem nicio para anul acesta din acest soi :( Daca iti vor ramane, sa incerci si siropul de pere aromatizat cu seminte de fenicul, este bestial!
A fiert prea mult din cauza ca a fost zahar mai putin cantitativ la atata zeama cat au lasat ele, dar poate cu niste cotoare de mere cu mai multa pectina...ajutai la legarea ei.
Spor la treaba si pupici!
Asa e Vasi, cu fanul e tare greu vara. Am reusit si noi sa umplem fanaria. Mai avem o tura de lucerna si gata.
ȘtergereCat despre dulceata, multumesc tare mult de sfaturi, eu is cam la inceputuri in ale dulcetaritului :), asa ca orice sfat e bine-venit. Pupici si tie si spor in toate!
mmm.... abia astept sa-mi dau si eu cu parerea despre gustul dulcetei de pere, cat de curand...
RăspundețiȘtergereAbia asteptam si noi sa ne vizitezi, promitem sa-ti dam dulceata si apa rece de fantana :)
ȘtergereCe masinarie interesanta!!!! Nu am vaut pana acum.
RăspundețiȘtergereRoadele arata intr-un mare fel. Felicitari.
Oare de la lipsa de apa vinetele nu au crescut mari? Ale mele sunt lungi, dar subtiri...
Spor in toate!
Multumim pentru aprecieri!
ȘtergereEu asa cred, ca apa le-a lipsit. Sincer sa fiu in nici un an nu mi-a mers bine cu vinetele, cred ca trebuie sa ma mai documentez asupra modului in care se cultiva.