vineri, 5 septembrie 2014

Despre animale


 Dimineata ne asteapta in fata usii, se trezesc inaintea noastra si incep sa schiorlaie. Cum aprind lumina pe hol ii vad cu boticurile lipite de plasa de tantari de la usa. Deasupra lor, pe mana curenta a scarilor asteapta matoancele. Ele aud desteptatorul si coboara tacticoase din pod pentru a primi micul dejun. Cum deschid usa de plasa, toate navalesc in interior, si matele si purceii de catei. Ruf si Buson alearga intr-un suflet in fata usii de la bucatarie. Ei stiu ca de acolo vine mancarea. 

Puii de pisica inca sunt in pod. Ii auzim in fiecare zi cum fac tumbe, alearga, zgreaptana ori ce-or mai face ei. Si pe Tici o vedem aproape roasa si mereu flamanda. Curand vor cobora si ei, insa cred ca si din cauza cateilor mai zabovesc pe sus. 

La amiaza insa, toata curtea doarme, unii la umbra pe sub masini, ori sub frasin, altii pe varful movilei cu lemne. Numai ratustele se balacesc prin ligheane cat e ziulica de lunga. 

Cum trece dogoarea amiezii, incepe halca: alearga, musca, maraie, fac tumbe. Buson participa cu mare bucurie la joaca celor mici, insa uneori ii cam intrece cu saga, si atunci intervine Rufi smotocindu-l pe Buson de singura ureche. 


Dupa joaca urmeaza iar o portie de supt, atat cat permite Rufi. Apoi din nou cad lati, care pe unde apuca. 






Ritele au stat aproape o luna acasa. Din pacate nu au fost bine ingrijite la stana, motiv pentru care am decis sa le aducem acasa: Nej si Rituca erau doar piele si os, iar Rituca din cea mai alintata devenise cea mai sperioasa. Numai daca sesiza intentia de a te apropia de ea o lua la sanatoasa. Am fost foarte dezamagiti de starea in care le-am adus. Acum s-au mai intremat, doar Rituca mai urmeaza o cura cu boabe de porumb. Celelalte au plecat ieri la o alta stana despre care am auzit numai de bine. Peste o luna o vom duce si pe Rituca. 


Iuri creste si e tot mai simpatic. I-a crescut grozav bretonul si se vede deja dupa fizionomie ca e vlajgan.Bruna e prietena lui cea mai buna, dorm impreuna, alearga impreuna si daca cumva ea intarzie mai mult pe langa Matilda seara la supt, zbiara cat il tin plamanii pana se intoarce vitica inapoi in tarc. 

 Gastele au inceput sa sasaie. Nu mai stim care dintre ele e Ferdi, toate-s la fel de mari. Sincera sa fiu nici nu stim daca avem doar gaste sau doar gascani sau si unele si altele. 

 Un locuitor nou este bibiloiul. L-am primit de la colega mea Elena, care auzise patania mea cu ouale de bibilica ce au stat 4 saptamani la clocit fara sa dezvolte embrion ( noi am crezut ca avem un mascul si o femela - fiind de talii diferite, insa in realitate erau doua femele). S-a adaptat foarte repede, e foarte atent cu soatele lui, si deosebit de curios. 



Ratustele mananca in continuare frunze tocate de sfecla si dovleac, amestecate cu branza si crupe. Au inceput sa le dea pene la codita si nu mai sunt chiar atat de simpatice. 


Gainile majoritatea sunt cu spatele gol si nu vor sa se imbrace; oare isi inchipuie ca vom avea la nesfarsit vreme calduroasa? Plus ca nici oua nu prea mai vor sa ne dea. Nu inteleg ce e cu debandada asta in curtea lor :)





10 comentarii:

  1. :)) ce de animale.... si ce frumoase sunt....
    Vitica e superba (mereu mi-au placut copiii vacilor :) )
    :) m-am amuzat de patania cu bibilicile :)
    Spor in toate, ca aveti multe :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vitica e o rasfatata, cum intri la ea in tarc vine sa cerseasca, un mar, o pruna, o para, ceva dulce oricum :)

      Ștergere
  2. Dragalase toate,viata la tara are farmecul ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. ioiii cit sunt toate de frumoase....unu mai ca altul....sa va bucurati de ele!mirela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim! Astia mici sunt criminali, n-ai cum sa nu-i iubesti :)

      Ștergere
  4. Frumoasa curte, plina de viata, imi place!
    Dar cu puii de pisica si catel ce faceti?
    Nu mai bine sterilizati femelele?

    RăspundețiȘtergere
  5. Puii de catel deja au stapani noi si iubitori, doar unul am pastrat pentru ca ne era foarte drag.
    Asteptam un pic sa-si revina Rufi si apoi merge la sterilizat.
    Puii de pisica inca sunt in pod, primesc in fiecare seara cate un castron de lapte. Ii asteptam sa coboare si le cautam si lor stapani. Si Tici merge la sterilizat. Am incercat si asta primavara, insa era deja prea tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ale noastre gaini, intr-o saptamana au gost gata imbracate; parca dintr-o data... nu stiu cum le cresc penele atat de repede

    RăspundețiȘtergere