Vedetele gradinii sunt
ardeii iuti. Au crescut sub forma de padure, plantele au cel putin jumatate de
metru, si sunt puternic ramificate. Sunt pline de flori si fructe. Unii au
inceput sa roseasca, altii se innegresc iar altii sunt inca verzi. Cei mai mici
sunt si cei mai criminali.
De obicei conservam
ardeii la otet. Anul trecut insa i-am insirat pe ata si i-am uscat. Aratau
frumos dar nu prea iti venea sa-i mananci asa rigizi. Asa ca i-am dat prin
rasnita de cafea si i-am maruntit, cu
tot cu seminte. I-am pus intr-un borcanel de sticla cu capac tot de sticla cu
garnitura si in acest fel s-au consumat foarte repede: ba pe oua ochiuri, ba pe
cartofi, ba la ciorbite; parca nimic nu mergea fara ardei iute. Anul trecut am
avut doar din cei obisnuiti, lungi subtiri si rosii.
Probabil ca si anul
acesta ii vom usca, insa as vrea sa incerc sa-i macin si sa-i pun in borcanele
cu sare, pe culori – cum am vazut la Green.
Un alt experiment
ar fi sa-i murez, cum fac turcii, insa mi-ar placea sa le pastrez culorile. Inca
ma documentez pe aceasta tema.
Ardeii grasi au
crescut, insa nu prea s-au ingrasat. Plantele sunt robuste, le-a prins bine
cate doua la cuib ca se sprijina una pe alta. Au rodit bine, asteptam acum sa
inceapa sa se coaca pentru a-i conserva. La salate deja ii folosim.
O premiera pentru mine
in acest an sunt vinetele albe. Au inceput sa rodeasca nietel mai tarziu decat
cele violet, insa par sa fie vrednice. Au cate 3-4 fructe pe planta, iar la
partea superioara infloresc.
Din cele violet am
copt doua runde pentru salata. E unul din felurile de mancare preferate pe timp
de vara: salata de vinete cu ceapa rosie ( nu prea ma dau in vant dupa cea cu
maioneza) si cu tomate feliate; as putea manca la micul dejun, la pranz si la
cina.
Dovleceii incep si ei
timid sa rodeasca. Am galbeni si albi, nu am gasit nici o diferenta de gust
intre ei, insa imi place diversitatea de culori si forme.
Cu tomatele nu prea ma
pot lauda. Primul esec a fost cu
pierderea rasadurilor care au fost semanate prea devreme. Al doilea a fost
sezonul ploios care a adus mana.
Putina recolta comparativ cu anii precedenti.
Sper ca dupa ruda de curatat si stropit sa mai regenereze ceva. Daca nu, asta
e, ne bucuram de ce avem.
Si cum saptamana
trecut a fost balci la Roman, mi-am cuparat accesoriul perfect pentru servit
salata la ferma: un caston incapator din lut ars.
bravo ! fain tare !
RăspundețiȘtergereMultumim! Te asteptam la degustare ;)
ȘtergereSi ce bine arata castronul plin cu legume :) Ardeii sunt de poveste ! Iar cu rosiile nu te necaji, e generala problema :)
RăspundețiȘtergereAm vazut ca la rosii toata lumea are de suferit. Poate om reusi sa ridicam un solar ceva mai trainic, intr-adevar e mai usor de controlat evolutia platelor intr-un spatiu protejat.
ȘtergereAl șaselea ardei pare un vas Galle! Excepțional!
RăspundețiȘtergere