marți, 16 septembrie 2014

La uscat


Am cules cam tot ce s-a copt prin gradina. Am pus legume in congelator, am pus la borcane insa si la uscat. 

Cimbrul si busuiocul au fost legate in manunchiuri si agatate sub un sopron. 


Ardeii iuti i-am cusut cu sfoara in sirag si i-am agatat la grinda.


 Dupa ce se usuca, merg la mixer si ii transform in tocatura numa` buna de presarat in mancare :)

Ardeii si gogosarii mai marunti, care nu ar fi putut fi copti ori pusi la otet i-am tocat marunt, manual, nu mecanic pentru a nu pierde toata zeama si i-am asezat pe o coala alba la soare. Dupa vreo  patru zile am constatat ca sunt suficient de uscati; din cantitatea de legume crude a ramas mai putin de un sfert.


Morcovii i-am curatat si taiat rondele. 

 

 
Cojile au fost ciugulite cu mare placere de oratanii. De cand locuim la tara am invatat sa valorificam fiecare deseu. Uneori chiar ma minunez cat gunoi puteam sa produc pe vremea cand locuiam in Bucuresti. Incredibil cat de multe se pot reutiliza/valorifica la curte!
Jumatate din rondele le-am asezat la soare, iar jumatate in deshidrator. In aparat au fost gata dupa numai o zi, pe cand la soare a durat trei zile uscarea.


Tot la deshidrator am uscat frunzele de patrunjel si de telina. Am crezut ca pot valorifica si tulpinile, insa a fost munca in zadar. Cand se usuca devin paioase si chair daca le toci suficient de marunt, tot arata si au textura de celuloza. Asadar, pentru uscat voi folosi de acum doar frunze fragede.
Odata avute toate aceste uscaturi, am purces la maruntirea lor: cele verzi cu mixerul, iar ardeii si morcovii cu rasnita de cafea.
Ardeii au mers de minune, insa morcovii desi pareau uscati, nu s-au maruntit foarte bine. Mai mult s-au rupt decat tocat.

In final am amestecat toate ingredientele, am pus si cateva lingurite de sare pentru a potenta gustul si am impachetat in borcanele cu filet. Vom folosi acest amestec la condimentarea orezului, a oualor ochiuri, la cartofi natur si poate chiar la paste.


Sper doar sa nu se aglomereze particulele in borcane, si sa-si pastreze mirosul demential pe care l-au degajat cand le-am maruntit :)

10 comentarii:

  1. Grozave produse aveţi!
    Dar şi câtă muncă!
    Şi de-a lungul anului, dar şi acum la strângerea şi conservarea roadelor.
    Spor la treburi mai departe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar tocatul manual e munca zdravana. Trebuie neaparat sa reparam robotul, macar pentru rondelele de morcovi.
      Multumim!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Multumim Dani. Sa stii ca mirosea in toata casa a ardei si telina cand am inceput sa toc :)

      Ștergere
  3. Absolut demential arata pozele tale. Pot sa-mi inchipui cum miros... iar de colorit, nu mai zic nimic...
    Poza cu ardeii uiti mi-a placut teribil. Si eu visam la asa siraguri :) insa ori am mancat noi prea multi ardei iuti, ori am pus prea putini... ca nu as fi avut nci macar de-un sirag.
    Spor in toate.
    Minunata-i toamna, cand toata munca de peste an se aduna in borcane si borcanele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar placea sa am cerdac la casa si sa-i agat acolo la uscat :)
      Eu am din belsug anul asta ardei iuti, mi-am cumparat in toamna seminte felurite.
      Spor si tie la conservat!

      Ștergere
  4. E prea supeeeeer! Daca nu-l gustam, mai ca nu credeam :)))) Mulsumim mami :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge brici cu oua ochiuri! l-am testat :) Sa cresti mare! :))))

      Ștergere
  5. Arata foarte bine si este sanatos. Cand ma gandesc cati cumpara inca Vegeta, plin de E-uri, pentru a da gust la mancare.

    RăspundețiȘtergere
  6. E si gustos, morcovul nitel cam crocant, cred ca ar fi trebuit sa-l maruntesc mai bine. Lesson learned pentru runda 2 :)

    RăspundețiȘtergere