sâmbătă, 15 februarie 2014

Creste septelul!


      De ceva vreme obisnuim sa urmarim anunturile agricole din zona Neamt de pe un site intes promovat in media. Si tot planuim: ba sa luam junica, ba oua de diferite rase de gaini, ba capre de lapte. Miercuri am gasit un anunt din Tg. Neamt cum ca sunt de vanzare doua iedite, si ne-am hotarat sa le luam. Edi avea drum la Bacau joi, sa rezolve ceva administrative, asa ca am hotarat ca la intoarcere sa ocoleasca nitel sa vada rumegatoarele. Cum gospodarul care le vindea reusise sa dea unui vecin toate caprele gestante, ramasese doar cu cele doua iedite si o capre batrana. Lui Edi i-a fost mila sa lasa capra batrana singura, asa ca a decis sa achizitioneze tot pachetul (probabil ar fi fost sacrificata, pentru ca nimeni nu dorea sa o cumpere).

      Asadar in seara de joi, la Ferma lu` Mos Ghita au poposit inca trei locuitoare.


      Pe cea mai in varsta am numit-o Babet, pe cea maro cu cornite o cheama Upi (Whoopi), iar pe cea alba Nej (Neige). 


      Cand le-am vazut prima data, tare urate mi s-au parut... Upi are o ureche bleaga, nu o poate misca sub nici o forma, sta atarnata ca o bucata de piele si e ciudat sa vezi ca misca doar dintr-o ureche. 



      Nej nu are urechi. Cand Edi mi-a zis la telefon ca una din iedite nu are urechi, m-am gandit ce dragut! Sigur exagereaza Edi, are urechi, cum sa nu aiba?!? Doar ca sunt foarte mici. Sigur e asa, ca imi amintesc din copilarie ca bunica avea niste oite cu urechi foarte mici si despre ele zicea la fel, ca nu au urechi. 


      Abia cand am vazut-o mi-am dat seama ca Edi vorbea serios, chiar nu are urechi, parca e neterminata.
      Toate au blana de pe botic roasa, probabil ieslea din care mancau nu era tocmai potrivita, si is un pic cam slabute. Insa cu siguranta isi vor reveni pentru ca au rontait cu mare placere lucerna uscata si spice de grau. 


      Sunt foarte blande, vin sa le alinti si sunt grijulii una cu cealalta. Ritele insa, nu le suporta. De cum s-au intalnit au inceput ostilitatile.Eu tot timpul am crezut-o pe Rituca un ingeras de iedita, insa de cum s-a intanit cu Upi, si-a arcuit spinarea, s-a cabrat, a pus barbia in piept si a plonjat direct in fruntea lui Upi. Desigur la fel a procedat si cu Nej, dar este mai apriga rivalitatea intre Rituca si Upi: sub nici o forma nu au acceptat sa stea impreuna. 


      Am fost nevoiti sa izolam caprele de iedite, si chiar si asa au aparut declaratii de razboi intre cele mici. 


      Speram ca pana in aprilie sa se obisnuiasca sa convietuiasca, pentru ca atunci asteptam iezisori de la Rita, si e musai ca pe ea cu juniorii sa-i tinem separat. Asa ca vrand-nevrand, celelalte vor trebui sa se accepte reciproc.




14 comentarii:

  1. asa asa ! pana la urma se vor intelege ele , iar " atentiile " sunt un fel de " welcome printre noi , dar luati aminte... !!"
    asta nu inseamna ca in cateva zile sau saptamani nu vor ajunge la o conciliere mai puternica decat cea partinica din tarisoara asta a noastra, pentru ca animalele sunt mult mai intelepte , iar in ceea ce va priveste eu prevad ca septelul se va imbogati si cu noi rase de animale mai mici sau mai mari ! ceea ce va doresc din suflet , adica : la mai mare !

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa va traiasca si sa va bucurati de ele mult timp de acum incolo!
    Si eu as fi luat caprita batrana:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Brandusa! asa speram si noi, sa fie cat mai mult timp cu toate.

      Ștergere
  3. Sa va traiasca si sa va bucurati de ele ! Ce fata funny are Upi :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Alex! Da, e ciudatica Upi, dar e tare simpatica. Mai nou face echipa cu Nej si o cam fugareste pe Rituca din cate am observat.

      Ștergere
  4. Sa fie intr-un ceas bun. Ferma serioasa, pe zi ce trece va tot inoiti, ce va pasa. Nu-mi ramane decat sa va urez o seara frumoasa si o saptamana linistita fara prea mul;te batalii intre presedintii in devenire.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Vasile! Incercam si noi pe cat posibil sa ne extindem. De acum urmeaza junica, incercam in vara sa construim sura, si apoi ne luam si vacuta. O seara placuta iti uram si noi!

      Ștergere
  5. Vreo ispita?:)
    http://fusaru.blogspot.ro/2014/02/daca-e-februarie-merge-un-concurs.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur ca I`m in! Doar tot datorita tie am participat si la concursul de la Agrosel.
      Numa` sa caut o poza vrednica, ca bag de seama ca la tine va fi mai acerba competitia :)

      Ștergere
    2. la mine e cu vot, nu cu tragere la sorti :)

      Ștergere
    3. stiu, tocmai de asta am cautat prin arhiva dupa o foto potrivita :) In seara asta sar si eu cu participarea

      Ștergere
  6. Caprele se vor razboi tot timpul, findca este o ierarhie a sefelor ,cele tinere nu stiu de acea ierarhie ,dar vor invata foarte repede ,dupa doua trei zile de batai vor stii unde le este locul ,din pacate vor suferi la hrana findca de acolo incepe toata treaba ,daca sunt satule sefele se vor retrage si atunci vor minca junioarele asta este valabil doar la caprele crescute in stabulatie ,la cele de pe pasune nu e valabil findca ,fiecare fuge in alta directie .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cele fara cornite nu mi-e teama ca se bat, insa cele cu coarne is cam periculoase.Acum le tinem separat. Pe cele mature intr-un tarc, iar pe cele tinere in altul, de teama sa nu se raneasca.

      Ștergere