Casa in care locuim nu are incalzire centralizata, in fiecare camera exista cate o soba de teracota, iar cea de la bucatarie are plita pentru gatit, si rola in care poti coace. Cum in aceasta perioada focul trebuie mentinut constant la bucatarie, profitam de acest aspect si pregatim mancarea la foc de lemne.
Painea nu face exceptie; in sezonul rece este produsa in gospodarie din faina din grau autohton (adica nu este cumparata de la supermarket ci provine din grau macinat la moara din sat). De obicei coacem cate doua paini, de doua sau de trei ori pe saptamana.
Pentru o portie, folosim cam 1kg de faina. Drojdia proaspata, cam cat o nuca, o dizolvam intr-o ceasca de apa calduta dupa care o turnam in castronul cu faina. Presaram un varf de lingura de sare dupa care incepem sa amestecam drojdia cu mai bine de jumatate din faina si apa calduta.
In restul de faina adaugam o cescuta de ulei de floarea soarelui si amestecam apoi intreg continutul. Framantam coca obtinuta pana se desprinde de pe degete.
Lasam apoi la crescut in loc ferit de curenti.
Dupa ce coca creste, cam jumatate de ora, o impartim in doua jumatati si o asezam in tavile de copt unse in prealabil cu ulei. Lasam din nou aluatul la dospit in tavile acoperite cu hartie si prosop (asta pentru ca aluatul sa nu se usuce deasupra, sa nu prinda crusta).
Dupa jumatate de ora verificam: daca au crescut cat sa umple tava, le dam la rola incinsa, nu inainte de a le stropi la suprafata cu apa calduta (pentru a reda elasticitate aluatului).
Potrivim focul, nu trebuie sa fie nici prea tare sa nu arda marginile, nici prea slab pentru ca aluatul nu creste si nu se coace. Cand simtim aburul aromat deschidem usa la rola, si intoarcem tavile astfel incat sa rumenim uniform painea.
Dupa ce s-a copt, rasturnam painea pe un suport din lemn, o ungem cu un strop de ulei pentru a o fragezi, si mancam cam jumate dintr-o paine asa fierbinte cu cate o cana de lapte ori cu unt.
Ce ramane, invelim in servet de bumbac/in si pastram in dulapior.
Painea de casa nu se pastreaza proaspata foarte mult timp, de a doua zi incepe sa se intareasca, insa daca o bagam pentru cateva minute din nou la rola/cuptor, isi recapata prospetimea.
Ceea ce am observat noi, este ca painea facuta in casa este mult mai satioasa decat cea din comert. La inceputul mutarii noastre aici cumparam paine de la o brutarie din Roman, si consumam cel putin 2 franzele pe zi, ori acum din 6 franzele cat pregatim saptamanal, una, daca nu chiar doua raman pentru catei.
Trebuie sa recunosc ca aceste bucate ies din mainile mamei, eu sunt inca uncenic in bucatarie. Sarut mana, mama, pentru bunatatile pe care ni le pregatesti!
mai, mai ! ce pofta mi-ai facut !
RăspundețiȘtergerebunicii mei faceau la fel, apoi am retrait asta pe propria piele in peregrinarile mele europene, atunci cand ramaneam in " pana " , iar acum voi mi-ati amintiti ca de fapt, de aici se pleaca-n lume : de la obiceiurile strabune in toate domeniile, de unde ne vine si sanatatea si pofta de viata !
felicitari pentru asta si toata admiratia pentru minunata ta mama !
Multumim si te poftim! :)
ȘtergereBuna dimineata, Oana.
RăspundețiȘtergereAdevarati gospodari - pai cum voi aveti faina si malai in casa?
Vedeam la cei care au avut ghinionul sa-i prinda viscolul, cum se plangeau ca n-au avut ce manca.
Bunica -Dumnezeu s-o odihneasca a crescut 4 copii mici singura( bietul bunicu a murit prin Rusia in lagar - ca doar eram aliati nu...) fara "servicii" ( vorba stiu eu cui trimisi inapoi din Franta), doar cu 2 hectare de pasune la munte si-o gradinuta de 800m2, dar nu tin minte sa-i fi lipsit faina, malaiul, cartofii sau laptele din casa.
Lumea a uitat sa se gospodareasca si asteapta...sa i se dea(prilej de campanie electorala pentru unii) in loc sa se ingrijeasca sa aiba in camara strictul necesar, dar hai sa nu-i judecam pe altii si sa revenim la painicile tale.
Felicitari mamei pentru bunataturile facute si voua pentru modul in care stiti sa va gospodariti.
O saptamana minunata si frumos aromata.
Tocmai asta este si interesul in ultima perioada, parerea mea, sa fii un consumator constant, de orice, fara discernamant si sa depinzi de autoritati si marile trusturi comerciale. Acesta e si unul din motivele pentru care am fugit de oras, ne dorim sa fim cat mai idependenti. Multumim pentru aprecieri!
ȘtergereSi eu tot asa o fac, numai ca nu prea am timp de facut tot timpul si taile sunt rotunde nu dreptunghiulare:)
RăspundețiȘtergereMare pofta mi-ai facut sa stii:))
Noi profitam acum de focul pe care oricum il aprindem zilnic la bucatatrie pentru incalzire. Insa vara se face prea cald daca gatim cu lemne, si fiind si mai aglomerati cu treburile in gospodarie, cumparam franzela de la Roman City :).
Ștergere:) mamica face la fel, tot in rola sobei din bucatarie. Ultima oara am mancat de sarbatori, dar ea face mereu. Si cand face placinte (tot in rola) opreste un pic de aluat pt o painica sau niste chifle. Mmmmmm. Va pup si astep cu mare drag postarile tale. Roxi-toxi
RăspundețiȘtergereMai facem si placinte uneori, mai rarut ce-i drept, ca pe astea le devoram imediat ce s-au copt :). Va pupam si noi si ne bucuram ca ne cititi!
ȘtergereDoamne ce bine arata ! Mmmmmmmm vrem si noi ! Bravo ! Sunteti adevarati gospodari ! ... mama
RăspundețiȘtergereCand ma uit la jar si vad apoi painea coapta, ma gandesc la cum miroase...
RăspundețiȘtergereinghit in sec..:D
Intr-adevar miroase intr-un mare fel :). Multumesc pentru vizita Mirelun!
RăspundețiȘtergereChiar daca avem incalzire centrala imi doresc atat de mult o soba (din aceea metalica) sa mai aud cum trosnesc lemnele in foc, iar despre painea calda ce sa mai spun.
RăspundețiȘtergereFELICITARI!
Multumim frumos!
Ștergere