joi, 31 iulie 2014

Fanaria


      E aproape gata. Lucram la ea de la inceputul lui iulie. Am fi vrut sa o ridicam cu furci de stejar, si din acest motiv am intarziat cel putin doua saptamani. Din pacate nu am gasit un om de cuvant in tot satul sa ne aduca stejari din padure. Toti promit marea cu sarea si nici unul nu-si respecta cuvantul. Si satui sa tot asteptam am cumparat furci de brad (cu toate ca la noi e padure de foioase cat vezi cu ochii, iar rasinoasele se aduc de la cel putin 50 km distanta). Am curatat coaja de pe lemn, am uns bine cu ulei de motor iar la partea inferioara i-am invelit in carton bituminos – partea care a fost prinsa in beton.



Structura de asemenea e din grinzi de brad. Intr-adevar nu va avea acceasi rezistenta ca stejarul, dar pentru noi va fi suficient. 




 Pe partea de rasarit a fanariei am costruit un sopron unde vom adaposti animalutele pe timp ploios ori racoros, iar in interiorul fanariei vom depozita fanul, lucerna, dovlecii si sfecla: cam tot meniul rumegatoarelor. Cocenii de porumb probabil vor ramane afara, pentru ca ocupa prea mult loc. La fel si balotii de paie vor ramane afara si probabil ii vom inveli cu o prelata. 





      De mare ajutor in ridicarea fanariei a fost M. un vecin de numai 15 ani tare harnicut si priceput. Ne-a impartasit din cele invatate de la bunici si parinti in ale gospodariei si ne-a devenit tare drag. Desi la varsta la care copiii de-o seama cu el viseaza la tablete si telefoane inteligente, jocuri online si alte astfel de nazdravanii, M. traieste in aer liber, are de prieteni reali cu care se intalneste zilnic la pescuit ori la padure, iar din toamna va urma o scoala de meserii. Da, da! Sunt si copii care vor sa invete o meserie, vor sa fie independenti cat mai devreme si nu viseaza cai verzi pe pereti. Noi am ramas foarte placut impresionati de M, de educatia pe care a primit-o in familie, si ii suntem recunoscatori pentru ajutorul pe care ni l-a dat.




Acum, nu ne ramane decat sa umplem depozitul cu fan. Speram doar sa mai tina vremea sa putem strange iarba de buna calitate pentru vacute si caprite.

9 comentarii:

  1. Felicitări, foarte fain arată și vă va fi de un real folos. Dar totul arată foarte bine la voi. Oameni gospodari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, nu chiar totul. Inca suntem "under construction", dar speram ca in cativa anisori doar sa intretinem.

      Ștergere
  2. Foarte frumoasa constructia.
    Sa va fie de folos si sa o umpleti cu ce va doriti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim. Trebuie umpluta ca altfel om plange ca greierul din poezie la iarna :)

      Ștergere
  3. Doamne! cat sunt de mandru de voi !
    Sunt bucuros ca Edy si-a infrant teama de inaltime si ca a realizat asta cu mana lui !
    Asta nu inseamna ca nu mai trec pe acolo...macar in inspectie ( glumesc )...
    Acum va doresc sa umpleti fanaria cu furajele necesare pe iarna pentru tot septelul vostru care devine din ce in ce mai mare!
    Bafta multa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim si te asteptam cu drag. Si Edi ii tare mandru ca i se vede constructia din deal de la cires :D.

      Ștergere
  4. Frumos mai e la ferma dumitale, mosule :)! Si fanarul, pe la noi mai frecvent i se spune fanar sau i se spunea candva cand se mai ridicau astfel de constructii , imi place. Imi aminteste de hambarele incapatoare in care stau laolalta pe vreme rea tot felul de animale. Spor la treburi si sa-ti traiasca toate vietatile , sa ii mai vedem mari, jucausi si frumosi si cateii sa fie norocosi de casa si stapan bun!

    RăspundețiȘtergere