luni, 11 august 2014

Roade



Vedetele gradinii sunt ardeii iuti. Au crescut sub forma de padure, plantele au cel putin jumatate de metru, si sunt puternic ramificate. Sunt pline de flori si fructe. Unii au inceput sa roseasca, altii se innegresc iar altii sunt inca verzi. Cei mai mici sunt si cei mai criminali.




  De obicei conservam ardeii la otet. Anul trecut insa i-am insirat pe ata si i-am uscat. Aratau frumos dar nu prea iti venea sa-i mananci asa rigizi. Asa ca i-am dat prin rasnita de cafea si i-am maruntit,  cu tot cu seminte. I-am pus intr-un borcanel de sticla cu capac tot de sticla cu garnitura si in acest fel s-au consumat foarte repede: ba pe oua ochiuri, ba pe cartofi, ba la ciorbite; parca nimic nu mergea fara ardei iute. Anul trecut am avut doar din cei obisnuiti, lungi subtiri si rosii. 


Probabil ca si anul acesta ii vom usca, insa as vrea sa incerc sa-i macin si sa-i pun in borcanele cu sare, pe culori – cum am vazut la Green.


Un alt experiment ar fi sa-i murez, cum fac turcii, insa mi-ar placea sa le pastrez culorile. Inca ma documentez pe aceasta tema.

Ardeii grasi au crescut, insa nu prea s-au ingrasat. Plantele sunt robuste, le-a prins bine cate doua la cuib ca se sprijina una pe alta. Au rodit bine, asteptam acum sa inceapa sa se coaca pentru a-i conserva. La salate deja ii folosim.


O premiera pentru mine in acest an sunt vinetele albe. Au inceput sa rodeasca nietel mai tarziu decat cele violet, insa par sa fie vrednice. Au cate 3-4 fructe pe planta, iar la partea superioara infloresc.



Din cele violet am copt doua runde pentru salata. E unul din felurile de mancare preferate pe timp de vara: salata de vinete cu ceapa rosie ( nu prea ma dau in vant dupa cea cu maioneza) si cu tomate feliate; as putea manca la micul dejun, la pranz si la cina.




Dovleceii incep si ei timid sa rodeasca. Am galbeni si albi, nu am gasit nici o diferenta de gust intre ei, insa imi place diversitatea de culori si forme.





Cu tomatele nu prea ma pot lauda. Primul esec  a fost cu pierderea rasadurilor care au fost semanate prea devreme. Al doilea a fost sezonul ploios care a adus mana. 


Putina recolta comparativ cu anii precedenti. Sper ca dupa ruda de curatat si stropit sa mai regenereze ceva. Daca nu, asta e, ne bucuram de ce avem.


Si cum saptamana trecut a fost balci la Roman, mi-am cuparat accesoriul perfect pentru servit salata la ferma: un caston incapator din lut ars.




5 comentarii:

  1. Si ce bine arata castronul plin cu legume :) Ardeii sunt de poveste ! Iar cu rosiile nu te necaji, e generala problema :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut ca la rosii toata lumea are de suferit. Poate om reusi sa ridicam un solar ceva mai trainic, intr-adevar e mai usor de controlat evolutia platelor intr-un spatiu protejat.

      Ștergere
  2. Al șaselea ardei pare un vas Galle! Excepțional!

    RăspundețiȘtergere