duminică, 12 ianuarie 2014

Riţele – Capriţele



      Prima in „turma” a fost Riţa. A adus-o Mos M. intr-o dimineata chiar cand plecam spre serviciu. Am observat-o in caruta, dar nici nu m-am gandit ca vine la noi, am crezut ca e bolnava si a venit la tratament la Mosu` (Mos M. este medic veterinar). Insa seara, cand m-am intors de la munca am gasit-o in curte, legata cu o sfoara de cornite si rumegand niste gulioare cam atoase.

        La inceput a fost cam speriata, probabil ii cam era dor de suratele de la stana, insa treptat s-a obisnuit la noi. Daca ne vedea prin preajma, rumega linistita, cum insa ne pierdea din raza de vizibilitate,  zbiera cat o tineau plamanii. Cu timpul Riţa a devenit foarte obraznica: ii place sa roada copacii, prefera frunzele verzi, insa nu se da in laturi nici de la scoarta. A rontait cativa din salcamii de pe ulita, ceva pruni de la vecina de la deal, un cires din curtea gainilor… Dar nu ne-am suparat foarte tare pe ea, pentru ca ne-a rasplatit toata vara cu cate 2 litri de lapte pe zi.



      In toamna Riţa a fost la stana unde a cunoscut un tap roscat, cu pletele`n vant, de la care speram sa avem un ied sau doi la primavara. 

       Acum e acasa, sta inchisa in tarc si rumega cu placere coceni, fan, dovleci si mere.

      Riţuca a venit prin august la ferma, ea este o iedita „oraseanca”: a adus-o Edi de la Darmanesti. A venit impreuna cu sora ei, care din pacate s-a imbolnavit si nu a mai putut fi salvata. Riţuca e rasfatata foc: ii place sa fie alintata, scarpinata intre cornite. de fapt in crestet, pentru ca ea nu are cornite. Nenea de la care a cumparat-o Edi ne-a zis ca e capra Alba Banateana. Noua ne este foarte draga, indiferent daca este cu „pedigriu” sau nu.

        Dupa ce ii punem fan si iesim din tarc, Riţuca se catara cu copitele din fata pe poarta si se uita dupa noi pana ne pierde din vedere. Un astfel de moment l-am surprins in imaginea de mai jos.



       Ambele Riţe sunt foarte smechere: speculeaza orice moment de neatentie pentru a evada. Macar de 2-3 ori pe saptamana Edi e nevoit sa alerge dupa ele prin toata gospodaria pentru a le aduce inapoi la tarc.


      Iar atunci cand nu reusesc sa evadeze ce credeti ca fac? Stau si rumega linistit, ca niste animale rumegatoare ce sunt? Da de unde! Alearga! Riţa dupa Riţuca si Riţuca de Riţa.

2 comentarii:

  1. Frumoase! Si noi ne dorim de ceva vreme o crapita dar deocamdata nu avem timpul necesar!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru complimente; nu sunt pretentioase, rod orice le dai sau gasesc (asta e cu doua taisuri, ca iti pot rontai copacei, arbusti, via, tot ce prind)

    RăspundețiȘtergere