duminică, 19 ianuarie 2014

Curcubeu de morcovi

       De data asta, prietena Irina m-a inspirat in alegerea experimentelor in gradina. A vazut o fotografie cu niste morcovi de mai multe culori: mov, rosii, portocalii, albi si cu entuziasmul ei caracteristic, m-a convins ca e o idee buna sa incerc sa cultiv asa ceva. Irinei ii plac culorile vii, puternice, vesele, la fel de mult cum ii plac si morcovii :)



Sursa foto: www.carrotmuseum.co.uk
       Iar eu, atunci cand am sustinatori, mai ambitios imi urmez telul, asa ca n-am stat prea mult pe ganduri si m-am apucat de sapat dupa imagini, seminte, oferte, tot tacamul necesar pentru a porni la drum cat de cat informata. Am gasit si comandat o oferta pe care o cheama “rainbow mix”, si pentru ca nu continea toate culorile din spectrul vizibil, am adaugat la comanda si un dragon purple plus un purple haze. Evident ca nu m-am putut abtine si mi-am luat si un plic de tomate galbene yellow pear.




Sursa foto: thegardensmallholder.wordpress.com                                                                      Sursa foto: www.thompson-morgan.com


Sursa foto: http://uprisingorganics.com
       Pana acum nu am cultivat decat morcovi clasici portocalii. Nu am fost foarte incantata de productie. In primul an i-am rarit, au crescut grasi si frumosi, deloc atosi, insa aceeasi parere se pare ca au avut-o viermisorii chiriasi ai stratului. S-au servit din belsug din dragii mei morcovi.

       Anul trecut insa, am aplicat din abundenta zat de cafea, motiv pentru care “simpaticele” larve au parasit straturile. Problema a fost ca nu am apucat sa-I raresc la timp si, din cauza ploilor, au fost aproape sufocati de buruieni. Asa ca am avut niste “caricaturi” de morcovi.
       Dar acum , la asa mandrete de seminte, jur pe cravata mea de pionier ca ma voi ocupa cu sarg de aceasta cultura. Sper din tot sufletul sa fie la fel de colorati ca cei din imaginea de pe ambalaj. Si daca e sa dau crezare celor ce spun gurile rele de pe net, inainte de secolul al XVI-lea, se pare ca majoritatea morcovilor erau violeti. Abia ulterior se spune ca olandezii i-au incrucisat pana au obtinut culoarea portocalie, mai usor de asimilat ca produs comestibil.

Asa ca eu si Irina abia asteptam sa degustam in aceasta vara un curcubeu de morcovi!

2 comentarii:

  1. BAFTA !
    SI SA VA BUCURATI DE SAVOAREA CURCUBEULUI MORCOVENESC !

    TATA MOSHU' !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super....daca ai nevoie de material "antidaunatori" , stiu unde putem gasi....

    Cica anonim D.T.

    RăspundețiȘtergere