miercuri, 29 ianuarie 2014

Zi de iarna



       La ferma lu` Mos Ghita trezirea se da la orele 6 in fiecare dimineata. Vara e o placere sa te trezesti o data cu rasaritul soarelui, insa iarna e un chin. Amandoi ne urnim greu din matasuri: Edi chiar mai prinde cate un sforait pana apuc eu sa ma impachetez pentru munca. La 6:30 suntem in bucatarie unde ne asteapta cafeaua fierbinte pregatita de mama, iar familia de mate rontaie tacticoasa crontonele, ori lipaie lapte. Eu plec la 7 spre serviciu, iar Edi ramane sa se ocupe de gospodarie.

      Pregateste amestecul de boabe pentru gaini si le incalzeste nitica apa. Pe frigul asta saracele nu-si parasesc sopronul. Anul trecut am avut un cocos mai viteaz care escalada mormanele de omat si chiar ciugulea zapada ori gheata. Saracul avea tot timpul barbiile ingetate, ii sunau ca niste clopotei.

       Urmeaza Ritele: sunt servite cu apa la temperatura camerei si cu fan amestecat cu paie de grau ori lucerna. Periodic primesc si cate un bulgare de sare, mere tocate sau dovleci. 



      Dupa Rite, e randul godacilor sa infulece o fiertura de uruiala, potrivit de calda. Daca nu ii servesti la timp, sunt foarte nemultumiti: se apuca da rasturnat troacele, trag de scandurile de la cotet, rontaie plasa de gard; ce mai: o adevarata anarhie in adapostul lor!

       Cateii primesc ultimii micul dejun. 


       Cei care noaptea au muncit, vanand devoratorii de grane, au dreptul la o binemeritata tolaneala in timpul zilei. 



       Pe la 11 e pauza de cafea, si gustare de sunca cu ceapa rosie strivita in pumn, omleta cu carnati de casa ori sandwich cu paine de casa, telemea si ceapa; dupa care ritualul este reluat: gaini, rite, godaci, etc.

       In zilele cu ninsoare controlam stupii si indepartam zapada si gheata de la urdinis,


       lopatam zapada pentru a putea facilita aceesul cu masina in curte,
       ne minunam de cate vrabii se pot strange intr-un coser cu boabe de porumb,



       si admiram peisajul hibernal printre flori de muscate.





10 comentarii:

  1. INCANTATOR, DAR MAI ALES CE FAIN SE VEDE IARNA PRINTRE FLORILE DE MUSCATE ! SI MI-AI FACUT O POFTA DE SLANA CU CEAPA ROSIE, INCAT CHIAR ACUM TREC SI EU LA ACTIUNE ! IARNA PLACUTA SI USOARA VA DORESC !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim! Mai avem slana si pentru cand te hotarasti sa vii in vizita :)

      Ștergere
  2. Simplu si ata de frumos, o viata tihnita desi ... nu tocmai linistita, dar toata aceasta munca este compensata de bucuria rezultatelor pe care cu truda si pricepere le obtineti. Astazi mai odihniti-va si voi ca-i sarbatoare. O zi minunata sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne mai odihnim noi in zilele de sarbatoare, dar nu prea mult, ca animalutele nu se autoservesc :)
      O seara linistita va doresc!

      Ștergere
  3. Programul este asemanator dar noi plecam amandoi la scarbici!
    Slana, ceapa am bagat si noi sub nas:))
    Frumoase animale aveti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim! Si noua ne sunt dragi animalutele noastre :).
    Pe vremea asta geroasa, slana cu ceapa merge unsa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Numai cine n-a stat niciodata la tara nu stie cata munca este.Si ai terminat intr-un loc si te apuci de altceva si tot asa treaba nu se termina niciodata......Si ce este mai grav ca nu se prea vede ce ai facut...: Este placuta si linista viata la tara dar destul de grea. Daca voua va place si va simtiti bine - asta e cel mai important ! Eu va doresc o viata linistita si cat mai usoara cu foarte multa iubire , care sa va ajute sa treceti peste momentele grele ! Si sa aveti cat mai multe animalute ! mama

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, sunt zile cand muncesti de-ti rupi spinarea si nu se vede nimic la sfarsitul zilei, dar sunt si zile in care iti pocneste inima de mandrie cand vezi ce ai reusit sa faci. Iar somnul dupa o zi de munca prin gospodarie nu se compara cu cel de dupa o zi agitata in oras, in trafic. Iti multumim pentru urari si te imbratisam cu drag!

      Ștergere
  6. Am uitat sa va felicit pentru pasarele ! Sunt atat de dragute ! Pupici ! ... mama

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumim mama! te pupam si noi si te asteptam cu drag in vizita.

    RăspundețiȘtergere